DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıTarihimiz ve Cumhuriyet: Muhittin Birgen (1885-1951)
İndirim!

Tarihimiz ve Cumhuriyet: Muhittin Birgen (1885-1951)

Stokta

Yazar: Zeki Arıkan
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Muhittin Birgen, II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinin önde gelen fikir adamlarından ve aydınlarından biridir. Tanin başyazarlığı, kooperatifçilik, Bakû Üniversitesi’nde Türk tarihi ve edebiyatı doçentliği, milletvekilliği gibi birçok çeşitli alanda çalışmış bir kişiliktir. Prof. Dr. Zeki Arıkan, monografi tekniği ile Muhittin Birgen’in hayatını paylaşarak açtığı kitabına tarih anlayışına odaklanarak devam ediyor. Kitabın üçüncü ve en geniş bölümü ise Muhittin Birgen’in Meslek dergisinden çıkan makalelerinden meydana geliyor. Türk ve Osmanlı kimlikleri, Türk milliyetçiliğinin gelişimi gibi konuların izlenebildiği makalelerinde Kapıkulu, Tanzimat dönemi, on sekizinci asırda Osmanlı ve Avrupa vb. geniş yelpazede çeşitli temalara sahip makaleleri ile değerli fakat pek tanınmayan Birgen’in eserlerine tanıklık edilme fırsatı bulunuyor.

Prof. Dr. Zeki Arıkan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görevlidir. Son yıllarda çalışmalarını yakınçağ tarihi üzerinde yoğunlaştırmıştır. XV.-XVI. Yüzyıllarda Hamit Sancağı (1988), Mütareke ve İşgal Dönemi İzmir Baskını (1989), Haydar Rüştü Öktem’in Mütareke ve İşgal Anıları (1991) kitapları yayımlanmıştır. Araştırmalarının çoğu Tarih Dergisi, Belleten, Osmanlı Araştırmaları, Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları, Tarih ve Toplum, Toplumsal Tarih gibi dergilerde yayımlanan Prof. Dr. Zeki Arıkan, Osmanlı sosyal ve ekonomik tarihi, Osmanlı tarihçiliği, İkinci Meşrutiyet döneminde İzmir’in kültürel durumu üzerindeki çalışmalarına devam etmektedir.

Yazar