DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıOsmanlıda Siyaset, Toplum, Din, Yönetim (1793-1807)
İndirim!

Osmanlıda Siyaset, Toplum, Din, Yönetim (1793-1807)

213.75 TL

Stokta yok

Yazar: Thomas Thornton
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları
ISBN: 9789753333214

Thornton’un kitabı on bölümden oluşuyor ve Osmanlı’yı her açıdan anlatmayı hedefliyor. Giriş bölümünde Orta Asya’daki ilk konfederasyonlardan Üçüncü Selim’e kadar Türk tarihi, o zaman bilindiği haliyle, kapsamlı bir biçimde sunuluyor. Thornton daha sonra Türk kültürünü incelemeye koyuluyor. Türkleri Romalılar ve Araplarla kıyaslayarak başlayan Thornton, daha sonra Türklerin sanat anlayışlarına, bilime yaklaşımlarına, çiftçiliklerine, tıp bilgilerine ve Türk diline kadar birçok madde üzerine izlenimlerini sunuyor. Kitabın takip eden bölümünde Osmanlı İmparatorluğu’nun yapısı işleniyor. Mülteka ve İmparatorluk yasalarının kıyaslamaları, Sultanın yetkileri ve ayrıcalıkları, paşaların yaşama biçimleri, halkın idare edilmesi ve zulüm durumunda kanuni haklar gibi ilginç konular bu bölümde ele alınıyor. Osmanlı’nın medeni hukukunu da inceleyen Thornton, daha sonra yeniçerilerden acemi oğlanlardan bahsederek ve tutsaklara yapılan muameleleri de inceleyerek Osmanlı’nın askeri gücünü okuyucuya sunuyor. Kitabın ilerleyen bölümlerinde Osmanlı’nın maddi yapısı, yükselişi, gerileyişi ve çözüm önerileri bulunuyor. Türklerin dini ve geleneksel davranış biçimlerini inceleyen bölümde ise muskalara olan inanç, ahlaklılık, afyon ve şarap kullanımında aşırılık, dansçılar, gladyatörler ve spor egzersizleri dönem hakkında dikkat çekici detaylar anlatılıyor. Kitabın dokuzuncu bölümünü kadının toplumdaki yerine ayıran yazar, bu konuda araştırma yapmak isteyenlere de önemli bilgiler sunuyor. Son bölümde ise Eflak ve Boğdan vasalları inceleniyor. 19.yy’ın başında Osmanlı toplumsal hayatını tepeden tırnağa bu kitabın içinde bulmak mümkün.

Yayım Tarihi: Mart-2021
Stok kodu: TVK.0119 Kategoriler: ,