DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıNasır-ı Hüsrev ve Sonrasında Bedahşan İsmailileri
İndirim!

Nasır-ı Hüsrev ve Sonrasında Bedahşan İsmailileri

Stokta

Yazar: Zahide Ay
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Zahide Ay, 1970 yılında Bozkır’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimlerini Antalya’da tamamladıktan sonra, 1988 yılında başladığı Boğaziçi Üniversitesi’nde yarım kalmış öğreniminin ardından, 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayıncılığı Bölümü’nden, 2001’de de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. 2005’te Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümü’nden Yüksek Lisans derecesi, 2013’te de DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümü’nden Doktora derecesiyle mezun oldu. Halen Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Daha önce Hazar Yahudileri ve Nizariler hakkında eserler vermiş olan Zahide Ay, bu kez Bedahşan İsmailileri hakkında yazdığı kitabı ile okurun karşısına çıkıyor. Tarihsel sürekliliğin dışında kalmaları ve günümüzde sayıca azınlık olmaları dolayısıyla gözardı edilmiş Bedahşan halkını, bu kitapta İslamiyet öncesi durumlarından İsmaililiğe geçişlerine kadar incelenmiş bir şekilde okuyabilirsiniz. İslam öncesi Bedahşan ile başlayan kitap, Moğol istilasının Bedahşan’daki etkilerine değinerek Bedahşan’ın coğrafyasını ve tarihini kısaca özetliyor. Kitap, daha sonra önemli mutasavvıflardan Nasır-ı Hüsrev’in hayatına değinerek Bedahşan’da İsmaililiğin yayılışında olan etkisine dikkat çekiyor. Zerdüştlüğün, İslamiyetin ve etnografik unsurların harmanlanmasıyla ortaya çıkan Bedahşan İsmaililiği ayrıca inanç ve gelenek açısından inceleniyor ve Alamut’un bu doktrindeki yeri ele alınıyor. Alanındaki nadide eserlerden birisi olan “Nasır-ı Hüsrev ve Sonrasında Bedahşan İsmailileri”, İsmailiğin tarihini merak edenlere önemli bir kaynak olarak literatürdeki yerini alıyor.

Yazar