Lale Devri (1718-1730)

Yazar: Ahmet Refik Altınay
Çeviri: Ziver Öktem
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Lale Devri’nin Sadabad eğlenceleri ile sayfiye eğlencelerini ve dönemin yaşantısını okurların gözleri önüne seren Altınay, dönemin sonunu getiren Patrona Halil İsyanı ve isyanda rol oynayan kişilerin akıbetlerini detaylandırarak Lale Devri’ne dair değerli bir inceleme sunuyor.

Ahmet Refik Altınay’ın 1915’te ilk baskısı yapılan kitabı “Lale Devri (1130-1143)” Tarih Vakfı Yurt Yayınları’nın “Tarihe Yolculuk” serisi altında okurlarıyla buluşuyor.Karlofça Antlaşması ile Pasarofça Antlaşması arasındaki dönemi özetleyerek tarihsel bir ön bilgi ile kitaba başlayan Altınay, 1718’den 1730’a kadar Osmanlı’da deneyimlenen Lale Devri’ni kendine has edebi dili ile inceliyor. Bu inceleme sürecinde Padişah Üçüncü Ahmed ve damadı Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa gibi dönemin önde gelen isimlerin yanı sıra döneme damgasını vuran sanatçılar ve eserlerini de okuyucuya tanıtıyor.

Yazar

Çeviri