DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıKürt Sorunu ve Devlet: Tedip ve Tenkil Politikaları (1925-1947)

Kürt Sorunu ve Devlet: Tedip ve Tenkil Politikaları (1925-1947)

Stokta yok

Yazar: Necmeddin Sahir Sılan
Hazırlayan: Tuğba Yıldırım
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Kitapta derlenen bu on iki rapor dönemin Kürt sorununa dair tektipleştirici yaklaşımı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren Kürt nüfusa yönelik uygulanan “tedip”, “tenkil” ve “sükunetleştirme” politikalarını ortaya koyuyor. Devletin bu politakaları nasıl değerlendirdiği, geliştirdiği ve uyguladığının gözlenebildiği bu belgeler birincil kaynak olmaları bakımından önem teşkil ediyor. Belgelerin aslının ilk sayfalarının da yer aldığı eserde orjinalliklerine sadık kalmaya çalışılarak düzenlenen belgeler okurları ile buluşuyor.

Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan çıkan Necmeddin Sahir Sılan Arşivi yayın dizisinin bu kitabı, Kürt sorunuyla ilgili devlete sunulan raporlardan NSS Fonu’nda bulunan ve 1925 ile 1947 yılları arasında yazılmış on iki tanesinin derlemesinden oluşuyor. Bu on iki belgenin yazarları arasında dönemin siyasetçi, bürokrat ve askerlerinden Mustafa Abdülhalik Renda, Tahsin Uzer, Dr. Şükrü Mehmet Sekban, Ragıp Gümüşpala, Abdullah Alpdoğan, Kadri Kemal Top gibi birçok önemli isim bulunuyor.

Yazar

Hazırlayan