DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıKAHİR EKSERİYET: Ermeni Nüfus Meselesi (1878-1923)
İndirim!

KAHİR EKSERİYET: Ermeni Nüfus Meselesi (1878-1923)

Stokta yok

Yazar: Fuat Dündar
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Fuat Dündar, “Kahir Ekseriyet” kitabıyla çok tartışılan Ermeni meselesine Ermenilerin yaşadığı Doğu Vilayetlerinin demografik yapısını inceleyerek yeni bir bakış açısı kazandırmaya çalışmaktadır. Kitap, Ermeni meselesinin doğuşunu üç aşamada incelemektedir: Berlin Konferansı, 1895 Memorandumu ve Vilayat-ı Şarkiyye Islahatı. Ermeni meselesinin ortaya çıkış sebepleri ve Patrikhane, İttihat Terakki gibi aktörlerin rolleri açıkça belirlendikten sonra Dündar 1914-1918 yılları arasında gerçekleşen tehcire ve akabindeki katliamları irdelemeye koyulur. Kitabın can alıcı noktası Ermeni meselesine demografik istatistiklerle yaklaşmaya çalışması ve “kahir ekseriyet” yani ezici çoğunluk tabirinin çıkardığı sorunlara değinmesidir. Dündar’ın Talat Paşa, Ermeni Patrikhanesi, TBMM ve Müttefik devletlerin raporlarına dayanarak ortaya koyduğu belgeler Ermeni meselesi tartışmasına nüfus etkenini de eklemektedir.

Yazar