DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıGayrimüslim Okulları Nasıl Azınlık Okullarına Dönüştü?

Gayrimüslim Okulları Nasıl Azınlık Okullarına Dönüştü?

Stokta yok

Yazar: Selçuk Akşin Somel
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Eğitim, toplumsal barışın kurulması ve sürdürülmesini sağlayabilecek en kuvvetli birimlerden biridir; eğitim sistemi bunu gözeterek şekillenirse. Tarih Vakfı, eğitim alanındaki çalışmalarıyla insan hakları ve demokrasi kültürünün gelişmesi gayesini güdüyor ve “Geçmişten Günümüze Azınlık Okulları: Sorunlar ve Çözümler” projesi ile Türkiye’de eğitim sistemi üzerine eleştirel perspektiften bir çalışma örneği sunuyor.

Rum, Ermeni ve Musevi okullarına odaklanan bu çalışmanın ilk cildi olan bu kitapta okulların yapısı, Osmanlı dönemindeki yerleri ve modernleşme süreciyle yeniden yorumlanma ve dönüştürülme pratiği konu alınıyor. Modernleşme süreci öncesinde cemaat yapılarından “milli” kimliğin oluşturulma sürecine, Jön Türk Devrimi’nden Balkan Savaşları’na ve Birinci Dünya Savaşı’na kadar devam eden tarihsel süreçte Müslüman olmayan bu üç okul sisteminin nasıl “azınlık okulları”na dönüştüğü ve indirgenmiş bir statüye kavuştuğu anlatılıyor.

Yazar