DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıDertli Sahiller: Şiddet, Etnisite ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Sonu, 1912-1923

Dertli Sahiller: Şiddet, Etnisite ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Sonu, 1912-1923

Stokta yok

Yazar: Ryan Gingeras
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

“Dertli Sahiller”, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışından Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar geçen sürede Güney Marmara gayrimüslimlerinin baskı dolu hikayesini anlatıyor. Ryan Gingeras, Cihan harbi öncesi gayrimüslim nüfusunun durumunu izah ederek başlayıyor ve sözlerini Cumhuriyetçi politikanın Güney Marmara’yı homojenleştirme çabalarını anlatarak noktalıyor. Ermeniler, Rumlar ve Kürtler gibi göz önünde bulunan azınlıklara değinen kitap, Güney Marmara’da bulunan ve daha önce tehcir, mübadele gibi konularla diğer azınlıklar kadar gündeme gelmemiş Kafkas göçmenlerini de anlatıyor. Kitap aynı zamanda etnisite tartışmalarına yeni bakış açıları kazandırıyor: Ahmet Anzavur Ayaklanmasını “Saltanat-Cumhuriyet” karşıtlığından çıkarıp “Çerkes-Türk” çatışması bağlamında inceliyor, Cumhuriyet’in kuruluşunda Arnavutlara karşı güdülen ulusçu politikayı ele alıyor. Etkileri bugün hala canlı bir şekilde görülebilen mübadelelerin, tehcirlerin ve etnik çatışmaların Güney Marmara’da cereyan eden kısmı, belgeler ve araştırmalar ile dolu bu kitapta detaylı bir şekilde okura sunuluyor.

Yazar