DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıDeliler ve Doktorları: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Delilik
İndirim!

Deliler ve Doktorları: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Delilik

Stokta yok

Yazar: Rüya Kılıç
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Delilik

İki yüz yıla varan tarihsel bir mücadelenin ardından, modern tıbbın ayrılmaz bir parçası haline gelen ve kuruluşunu 19. yüzyıldan 1940’lara kadarki dönemde gerçekleştiren modern psikiyatri için akıl hastalıkları konusu her zaman önemli olmuştur.

Osmanlı’da ve Cumhuriyet döneminde deliliğin nasıl algılandığı konusunu ele alan Deliler ve Doktorları, pek çok soruya yanıt bulmaya çalışıyor. Delilerin hepsi akıl hastanelerine konulamadığına göre, hangi tür deliler kapatıldı, hangileri serbest bırakıldı? İktidarın çeşitli mekanizmaları yoluyla delileri dışlama isteği hangi oranda hayata geçirildi veya geçirilemedi? Sayfalar dolusu kanun, kural, madde ve yasağın acaba pratikteki anlamı neydi?

“Deliler ve Doktorları”, mevcut belgeler, metinler ve veriler üzerinden deliler ve doktorları konusunda farklı bir okuma öneriyor.

Yazar