DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıBüyük Mübadele: Türkiye’ye Zorunlu Göç (1923-1925)

Büyük Mübadele: Türkiye’ye Zorunlu Göç (1923-1925)

0.00 TL

Stokta yok

Yazar: Kemal Arı
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Sayfa Sayısı: 208

ISBN: 9789753330299

1923 yılında Lozan Antlaşması ardından hükümetler arası anlaşmalara bağlı olarak milyonlarca insan zorunlu göçe tabi tutulmuştur. Drama, Kavala, Girit, Selanik’te doğup büyümüş beş yüz bin Müslüman ile Kayseri, İzmir, Manisa, Samsun’da doğup büyümüş yüz binlerce Ortodoks’un yer değiştirmesi istenmiştir. Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nde Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen insanların ele alındığı kitap, yeni topraklara yerleşme ve uyum sağlama süreçlerini inceliyor. Bu sürecin başarılı olup olmadığını değerlendirirken insanlık dramı olarak adlandırılabilecek bir olaya da ışık oluyor.

Mübadele’nin öncesine bir bakışla durum değerlendirmesi yapan ve ön hazırlıklara değinen Kemal Arı, ardından mübadillerin gelişi ve yerleşme süreçlerini inceliyor. Son olarak yeni topraklara yerleşen nüfusun girdiği evreyi ele alan Arı, toplumsal yapıya odaklanarak kitabını tamamlıyor ve Mübadele’ye dair detaylı bir incelemeyi okuyucularına sunuyor.

Yayım Tarihi: Mart-2021
Stok kodu: TVK.0068 Kategoriler: ,