Tarih Vakfı > Etkinlikler > Konferans, Sempozyum ve Söyleşiler > Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri

Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri

SİNEMATEK’TE SİNEMA VE TARİH SEMİNERLERİ

Tarih Vakfı ve Sinematek/Sinema Evi iş birliğiyle düzenlenecek “Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri” etkinliğinin ilki 23 Mart 2024’te gerçekleşecek. Bu seminer dizisi, sinema ve tarihin kesişiminde izleyicilere kapsamlı bir kültürel ve bilimsel deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Serinin ilk konuşmacısı Özgür Adadağ (Galatasaray Üniversitesi) ve etkinliğin moderatörü Özde Çeliktemel (Boğaziçi Üniversitesi) olacaktır.

Etkinlik Detayları:

Adı: Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri

Yer: Sinematek Sinema/Evi Kadıköy

Konuşmacı: Özgür Adadağ

Moderatör: Özde Çeliktemel

Tarih: Cumartesi, 23 Mart 2024

Saat: 13:00-15:00

Katılımcı Sayısı: 25

Konuşma Özeti:

Sinemanın Siyasal Kullanımı: Haber Filmleriyle Tarih Yazmak

Sinema, tarih boyunca hükümetlerin çeşitli ideolojilerini aktarmak amacıyla etkili bir araç olarak kullanılmıştır. Haber filmleri ise sinemanın siyasal kullanımında ülkedeki ve dünyadaki önemli olayların derlemesini içerir. 20. yüzyılın başlarından itibaren ortaya çıkan haber filmleri, özellikle savaş dönemlerinde önemli bir rol oynamıştır. Haber filmleri, sinemalarda ana program öncesinde seyircilerle buluşarak olayları siyasal rejimin bakış açısından izleyicilere aktarmayı amaçlar. Bu filmler aracılığıyla ülkeler, savaş hazırlıklarını, ordularının gücünü ve cephedeki başarılarını görselleştirerek “topyekûn savaş” çerçevesinde cephe gerisindekilerin savaşa katkı sunmasını hedefler. Savaş dönemleri dışında ise haber filmleri, siyasal kararların iktidarın perspektifinden aktarıldığı ideolojik bir söylemin malzemesi olmuştur.

Etkinlik herkese açık olacaktır. Katılım için [email protected] adresinden kayıt gerekmektedir.

Biyografi

Özgür Adadağ, Konuşmacı

Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümünde, Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını EcoledesHautesEtudes en SciencesSociales’de (EHESS-Paris) tamamladı. Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi. Adadağ, coğrafya ve siyaset, siyasi tarih, sinema ve siyaset, siyaset sosyolojisi alanlarında çalışmaktadır.

Özde Çeliktemel, Moderatör

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olan Özde Çeliktemel, bu kurumda sinema ve propaganda hakkındaki çalışmalarını sürdürmektedir. Araştırma alanları arasında film arşivleri, erken sinema teknolojisi, eğitici filmler ve savaş filmleri yer almaktadır.