Tarih Vakfı > Etkinlikler > Konferans, Sempozyum ve Söyleşiler > İstanbul’da Erken Dönem Sinemanın Ses Manzaraları

İstanbul’da Erken Dönem Sinemanın Ses Manzaraları

by tarihvakfi

Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri devam ediyor!

Sinematek Sinema/Evi ve Tarih Vakfı iş birliği ile düzenleyeceğimiz Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri etkinliğinin yedincisi 8 Haziran 2024, saat 13:00’te gerçekleşecek. Bu seminer dizisi, sinema ve tarihin kesişiminde izleyicilere kapsamlı bir kültürel ve bilimsel deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Serinin konuşmacısı  Özge Özyılmaz (İstanbul Kent Üniversitesi) ve etkinliğin moderatörü Özde Çeliktemel  (Boğaziçi Üniversitesi) olacaktır.

Konuşma Başlığı: İstanbul’da Erken Dönem Sinemanın Ses Manzaraları

Özet: İstanbul’daki ilk film gösteriminde bile sesin yokluğu bir eksiklik olarak tanımlanıp eleştirilmiştir. Kısa süre sonra gösteriye bir ses boyutu eklenir. Sinemanın bu döneminde, farklı türlerdeki canlı müzik eşliklerinden, salonda üretilen ses efektlerine, ara yazıları seyircilere tercüme eden anlatıcılardan, çeşitli gramofon eşliklerine kadar uzanan zengin bir ses manzarası oluşmuştur. Bu sunumda, seyircinin ilgisini çekmek için çeşitlenen bu ses manzarasının, sinemanın performatif ve sunum odaklı yanının önemli bir parçası olduğu ortaya konacaktır.

Özgeçmiş:

Özge Özyılmaz, Konuşmacı

Özge Özyılmaz, Osmanlı İmparatorluğu’nda sinemada ses ve müzik pratiklerine odaklanan TÜBİTAK destekli araştırmasını 2023’te Birkbeck College’da tamamladı. 1930’larda Türkiye’de sinema kültürü ve sesli sinemaya geçiş hakkında eserleri yayımlanan Özyılmaz, İstanbul Kent Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim üyesidir.

Özde Çeliktemel, Moderatör

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olan Özde Çeliktemel, bu kurumda sinema ve propaganda hakkındaki çalışmalarını sürdürmektedir. Araştırma alanları arasında film arşivleri, erken sinema teknolojisi, eğitici filmler ve savaş filmleri yer almaktadır.

Etkinlik herkese açık olacaktır. Katılım için [email protected] adresinden kayıt gerekmektedir.

Etkinlik Detayları:

Adı: Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri