DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:295

Toplumsal Tarih Sayı:295

Temmuz 2018

60.00 TL

Stokta

ISBN: 9771300702598

Toplumsal Tarih dergisinin 295. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih dergisi bu sayıda; İstanbulluların deniz kültürünün dönüşümünü ve futbol liglerinin tarihini işleyen kültürel tarih yazılarından tek parti ve Nazi Almanyası dönemlerine uzanan özel dosyalara tarihin tozlu sayfalarında kalan konuları yeniden gündeme taşıyor.

Zafer Toprak’ın “Bir Nostaljinin Öyküsü: Deniz Hamamından Plaja” başlıklı makalesi, her bakımdan ısınan bu yaz aylarında içinizi ferahlatacak bir konuyu gündeme getiriyor ve Cumhuriyet’le birlikte yaşam tarzında ve kültür kodlarında gözlenen dönüşümü, İstanbul halkının denizle ve plajla ilişkisi üzerinden anlatıyor.

Futbolseverlerin Dünya Kupası’na kilitlendiği bu günlerde Melih Şabanoğlu’nun “İstanbul Futbol Ligi Ne Zaman Başladı?” başlıklı makalesi spor tarihimizin tartışmalı bir konusuna değiniyor ve Türkiye’nin bu en eski liginin hangi yıl başladığını, konuya dair bugüne ulaşan tüm kaynakları değerlendirerek saptamaya çalışıyor.

Murat Turan, “Tek Parti Döneminde Şark İstiklal Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Cumhuriyet Halk Fırkası Teşkilatlarının Kapatılma Meselesi (1925-1927)” başlıklı makalesiyle Şark İsyanı’nın ardından Cumhuriyet Halk Fırkası yönetiminin Doğu teşkilatlarıyla ilişkisini tartışıyor. Araştırmacıların incelemesine yeni açılan Şark İstiklal Mahkemeleri defterlerine dayanan yazı, erken cumhuriyet dönemi siyasi tarihçiliğimize de önemli bir katkı sunuyor.

Temmuz sayımızın uzun yazılarından bir diğeri de Nazi Almanyası’ndan kaçarak geldiği Türkiye’de 1935 ve 1946 yılları arasında çeşitli görevlerde bulunan Ernest Reuter’in modern şehir yönetimi düşüncesine katkısını inceleyen Barış Ülker’in “Sürgünde Modern Şehircilik Aklının Terbiyesi” başlıklı makalesi.

Dergimize düzenli olarak katkı sunan Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi’nden Zeynep Kuban, “Anadoluhisarlıların Belleği: Halat Fabrikası” başlıklı makalesiyle bugün kapanmış bulunan Halat Fabrikası’nın semt sakinlerinin belleklerindeki yerini zengin fotoğraflar ve görüşmelerle sayfalarımıza taşıyor. Arkeoloji sayfalarımızdaki bir diğer makale de Sevinç Günel’in Batı Anadolu’da bölgelerarası kültürel bağlantıları yansıtan bir kenti incelediği “Çine-Tepecik Höyüğü ve Bölgelerarası Kültürel Etkileşimler” başlıklı yazısı.

Burcu Özdemir’in Kitabiyat sayfalarımızda yer alan “Kıbrıs’a Antropolojik Bakışlar” başlıklı yazısı, adanın bölünmesi sonrasında kuzey kesimindeki atmosferi yepyeni bir perspektifle sunan Yael Navero’nun Kurmaca Mekan: Kuzey Kıbrıs’ın Duygu Coğrafyası isimli kitabını tanıtıyor.

Edhem Eldem, L’Illustration’un 14 Temmuz 1877 tarihli sayısından Osmanlı-Rus Savaşı’nda Avrupa’da ilgi toplayan zeybek birlikleri ve Kars’ın savunma sistemleriyle ilgili yorumları aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor. Murat Cankara ise “Osmanlı’da Gayrimüslim Basından” başlıklı köşesinde Osmanlı Protestan basınında Zabel Yesayan üzerine dönen bir tartışmayı aktarıyor.

İçindekiler – Temmuz 2018

Yayım Tarihi: Mart-2021
Stok kodu: TT.3295 Kategoriler: ,

Ek bilgi

Ağırlık 0.3 kg
Boyutlar 30 × 21 × 0.5 cm