DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:254

Stokta

ISBN: 9771300702598

İÇİNDEKİLER

L’ıllustratıon’dan Seçmeler 16 Temmuz 1853 İstanbul Surları Hazırlayan: Edhem Eldem 04-05.Sy

Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay Hazırlayan: Emel Seyhan 06-09.Sy

“Birinci Dünya Savaşı’na Katılan Ülkelerden Mesaj Var” Projesinden İzlenimler Nalan Balcı 10-11.Sy

50. Yılında Bir Sürgünün Bilançosu 1964 Rum Sürgünü Konferansı’nın Ardından Süheyla Yıldız 12-14.Sy

Adalet Ağaoğlu Okuma Salonu Açıldı 15.Sy

İstanbul’da Rus Arkeoloji Enstitüsü (1894-1914) Pınar Üre 16-21.Sy

“Ahalinin Arzusu” Patrik Iıı. Yuvakim Ve Anadolulu Ortodokslar Stefo Benlisoy 22-29.Sy

Geç Dönem Osmanlı İstanbul’unda Kent Ve Sokak Işıkları Nurçin İleri 30-37.Sy

Trabzon Müzesi’nden Bizans Terazi Ağırlığı Oğuz Tekin 38-40.Sy

Dosya Ayasofya: Kimlik, Hafıza Ve Mekân Üzerine Binbeşyüz Yıllık Bir Tartışma Editörler: Çiğdem Kafescioğlu, Nevra Necipoğlu 41-43.Sy

Duyuların Rehberliğinde Bizans Ayasofya’sında Hayat Buket Kitapçı Bayrı 44-53.Sy

Cemaatten İmparatorluğa İslam’ın Erken Dönem Fetih Tasavvurlarında Bizans Ve İstanbul Hayrettin Yücesoy 54-62.Sy

Bir İmparatorluk Anıtının Öyküsü Bizans’tan Sonra Ayasofya Gülru Necipoğlu 63-75.Sy

Ayasofya Kilise, Cami, Abide, Müze, Simge Edhem Eldem 76-85.Sy

Dünya Mirası Olarak Ayasofya Ve Korumaya İlişkin Sorunlar Zeynep Ahunbay 86-91.Sy

92 Avrupa Resminde İşler: Simyacılar Ve Doktorlar Hazırlayanlar: Zerrin İren Boynudelik Emine Önel Kurt 92.Sy

TANITIM BÜLTENİ

Toplumsal Tarih Şubat sayısında Nevra Necipoğlu ve Çiğdem Kafescioğlu’nun editörlüğünü yaptığı dosyayla, Bizans’tan bu yana İstanbul’un belleğini kaydeden Ayasofya’ya sayfalarını açıyor. Giriş yazısının başlığı, dosyanın hazırlanma amacını içinde taşıyor: “Ayasofya: Kimlik, Hafıza ve Mekân Üzerine Binbeşyüz Yıllık Bir Tartışma”

Buket Kitapçı Bayrı, Hayrettin Yücesoy, Gülru Necipoğlu ve Edhem Eldem’in yazıları yapının tarihsel ve fiziksel olarak geçirdiği değişimi, yüklendiği simgesel anlamdaki dönüşümü farklı açılardan incelerken, Zeynep Ahunbay da bir dünya mirası olan Ayasofya’daki koruma sorunlarının üzerinde duruyor.

Dosya dışı sayfalarda Stefo Benlisoy, “Patrik III. Yuvakim ve Anadolulu Ortodokslar” başlıklı yazısıyla Anadolulu Ortodoksların Patrikhane seçimlerinde neden iki dönem patrik seçilen III. Yuvakim’i destekledikleri sorusunu ortaya atıyor ve bu soruya, sınıfsal ve etnik meseleleri ve Ortodoks ruhban hiyerarşisindeki sorunları göz önünde tutarak cevap arıyor.

“İstanbul’da Rus Arkeoloji Enstitüsü (1897-1914)” başlıklı yazısında Pınar Üre 19. yüzyılda kurulan ve Osmanlı ülkesinde arkeoloji alanında önemli işler yapan Rus enstitüsünün emperyal bir amaçla kuruluşunu, faaliyetlerine hangi motivasyonun yön verdiğini ve bu faaliyetlerin sonuçlarını anlatıyor.

Nurçin İleri “Geç Dönem Osmanlı İstanbul’unda Kent ve Sokak Işıkları” başlıklı yazısında 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, kamu güvenliği ve ahlakının temini gerekçesiyle İstanbul’da başlatılan sokak aydınlatma çalışmalarını ve bu konuyla bağlantılı diğer sorunları ele alıyor.

Oğuz Tekin “Trabzon Müzesi’nden Bizans Terazi Ağırlığı” başlıklı yazısında, müze koleksiyonunda yer alan ve 6-7. yüzyıla tarihlenen bir örnekten yola çıkarak, Bizans terazi ağırlıklarının teknik özelliklerini ve kullanım alanlarını kronolojik bir öyküyle aktarıyor.

Zerrin İren Boynudelik ve Emine Önel Kurt “Günlük Hayatı Resmetmek” dizisinde bu kez, simyacılar ve doktorların Avrupa resminde hangi sahnelerle tasvir edildiğini Cornelis Bega, Egbert van Heemskerck, David Teniers ve Jan Steen’in tablolarıyla anlatıyor.

Her ay olduğu gibi Toplumsal Tarih’in Şubat sayısında Edhem Eldem’in “L’illustration’dan Seçmeler”i ve Emel Seyhan’ın “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” sayfaları yer alıyor. Ayrıca “Güncel” sayfalarında Süheyla Yıldız’ın “50. Yılında Bir Sürgünün Bilançosu: 1964 Rum Sürgünü Konferansı’nın Ardından”, Berat Seçkin’in “I. Dünya Savaşında İttifak Cephesinde Savaş ve Propaganda”, Nalan Balcı’nın “Birinci Dünya Savaşı’na Katılan Ülkelerden Mesaj Var” Projesinden İzlenimler” başlıklı değerlendirme yazılarını okuyabilirsiniz. “Tarih Vakfı’ndan Haberler” sayfasında geçtiğimiz ay öne çıkan etkinlikler ve çalışmalardan haberdar olabilirsiniz.

SAYI:254

BASKI TARİHİ: ŞUBAT 2015