Tarih Vakfı > Etkinlikler > Konferans, Sempozyum ve Söyleşiler > Sözlü Tarih Yöntemiyle Sinemaya Bakmak: İmroz/Gökçeada’da Sinemacılık ve Seyir Deneyimleri

Sözlü Tarih Yöntemiyle Sinemaya Bakmak: İmroz/Gökçeada’da Sinemacılık ve Seyir Deneyimleri

by tarihvakfi


Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri devam ediyor!

 

Tarih Vakfı ve Sinematek Sinema/Evi’nin iş birliği ile düzenlenen Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri etkinliğinin beşincisi 25 Mayıs 2024, saat 13:00’ te gerçekleşecek. Bu seminer dizisi, sinema ve tarihin kesişiminde izleyicilere kapsamlı bir kültürel ve bilimsel deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Serinin konuşmacısı Ayşe Toy Par (Galatasaray Üniversitesi) ve etkinliğin moderatörü Özde Çeliktemel (Boğaziçi Üniversitesi) olacaktır.

 

Konuşma Başlığı: Sözlü Tarih Yöntemiyle Sinemaya Bakmak: İmroz/Gökçeada’da Sinemacılık ve Seyir Deneyimleri

Konuşma Özeti: Son yıllarda “Yeni Sinema Tarihi” çalışmaları bağlamında, sinema tarih yazımının önemli bir dönüşüm içinde olduğu gözlenmektedir. Araştırmacılar, sinema deneyiminin mekânsal ve toplumsal koşullarını ele almakta ve sinemanın toplumsal ve endüstriyel konumunu çevreden merkeze doğru bir bakış açısıyla tartışmaktadır.

Bu doğrultuda, seminerde, 1950’li yıllardan itibaren İmroz/Gökçeada’daki sinema pratikleri ve Rumların seyir deneyimlerine odaklanılacak. 1964 göçünden sonra, Türkiye ve Yunanistan arasındaki sinemanın rolü sosyo-kültürel ve tarihsel boyutlarıyla ele alınacaktır. Özellikle, seyirci-sinema ilişkisinin gelişimi ve sinemanın kimlik inşası ile aidiyet oluşturmada oynadığı rol, sözlü tarih yöntemiyle incelenecektir.

 

Özgeçmiş:

Ayşe Toy Par, Konuşmacı:Ayşe Toy Par, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesidir. 2015’te TÜBİTAK Doktora Sonrası Araştırma Bursu ile Montreal Üniversitesi’nde “Türkiye’de erken dönem sinema pratiklerinin Kanada ile karşılaştırılması” adlı projeyi gerçekleştirdi. Erken dönem sinema, sinemada kimlik ve film endüstrisi konularında yayınları bulunmaktadır.

Özde Çeliktemel, Moderatör:Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olan Özde Çeliktemel, bu kurumda sinema ve propaganda hakkındaki çalışmalarını  sürdürmektedir. Araştırma alanları arasında film arşivleri, erken sinema teknolojisi, eğitici filmler ve savaş filmleri yer almaktadır.

 

Etkinlik herkese açık olacaktır. Katılım için [email protected] adresinden kayıt gerekmektedir.

 

Etkinlik Detayları:

Adı:Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri

Yer: Sinematek Sinema/Evi Kadıköy

Adres:Osmanağa, Hasırcı Sk. No:16, 34714 Kadıköy/İstanbul

Konuşmacı:Ayşe Toy Par

Moderatör:Özde Çeliktemel

Tarih: Cumartesi, 25 Mayıs 2024

Saat: 13:00-15:00

Katılımcı Sayısı: 25