DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıSerseri, Anarşist ve Fesadın Peşinde

Stokta

Yazar: İlkay Yılmaz
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

İlkay Yılmaz’ın aynı ismi taşıyan doktora tezinin sadeleştirilmiş hali olan bu kitap, II. Abdülhamid döneminde güvenlik politikalarını incelemektedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde ortaya çıkan siyasi, ekonomik ve sosyal durum, iç ve dış güvenlik politikaları üzerinden işlenmektedir. Birçok yönüyle çok tartışılan II. Abdülhamid döneminde uygulanan pasaport düzenlemeleri, kefalet sistemi ve mürur tezkeresi gibi coğrafi mobilizasyona karşı alınan önlemleri inceleyen Yılmaz, bu çalışmalarıyla devletin kimleri ve neleri tehdit olarak gördüğünü çözümlüyor. Sosyal kontrolün sağlanması ve denetleme konularında “nasıl?” sorularını açıklayarak “neden?” sorularını cevaplayan kitapta, dönemin Avrupa devletlerinde görülen anti-anarşist güvenlik politikalarının Osmanlı’daki yansımaları, değişen sosyal düzenle yenilenen güvenlik politikaları ve devlet aleyhindeki “fesad” girişimlerini bastırma çabaları okura tarihsel bağlam içinde sunulmaktadır.

Yazar