Bankalar Caddesi Örneğinde İstanbul’da Sosyal-Kültürel-Ekonomik Gelişim Atölyesi (26.01.2001)
Osmanlı Bankası ve Tarih Vakfı’nın işbirliğinde düzenlenen “Bankalar Caddesi Sergisi” 26 Ekim 2000-11 Şubat 2001 tarihleri arasında, Osmanlı Bankası Karaköy binasında toplam 5.200 kişi tarafından gezildi. Sergi açık kaldığı süre boyunca devam eden ve izleyicilerde alışkanlık yaratan yan etkinlikler de 4 Şubat 2001 tarihindeki Cadde Gezisi ile sonuçlandı. Yan etkinlikler kapsamında düzenlenen cadde gezileri ve söyleşiler toplam 280 kişi tarafından takip edildi.
Bankalar Caddesi Sergisi kapsamında düzenlenen etkinliklerden Atölye Çalışması 26-28 Ocak tarihlerinde Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünün işbirliği ile gerçekleştirildi. Bankalar Caddesi hakkında geleceğe yönelik fikirler oluşturulması, düşünce projeleri geliştirilmesini amaçlayan “Bankalar Caddesi Örneğinde İstanbul’da Sosyal-Kültürel-Ekonomik Gelişim Atölyesi”, üç gün süreyle ve çeşitli dallardan üniversite öğrencilerinin katılımı ile Osmanlı Bankası’nın Karaköy binasında yapıldı. İki günlük bir çalışma süresinin ardından 28 Ocak Pazar günü, çalışma ekiplerinin yanı sıra MSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Ünal ve farklı üniversitelerden öğrencilerin katılımı ile hazırlanan projelerin sunumları gerçekleştirildi. Sunumlar sonrasında düzenlenen kokteylde, katılanlara ‘Katılım Belgeleri’ dağıtıldı. Atölye çalışmasında yer alan grupların yürütücüleri ise şöyleydi;
- Grup- Prof. Dr. Aykut Karaman, Doç. Dr. Gülşen Özaydın
- Grup- Prof. Dr. Güzin Konuk, Cengiz Bektaş
- Grup- Prof. Dr. İhsan Bilgin, Aykut Köksal, Han Tümertekin
Atölye çalışması MSÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çubuk tarafından modere edildi.
Programın ilk gününde Prof. Dr. Mehmet Çubuk tarafından yapılan yönlendirme konuşması ile başlayan atölye çalışması, alan gezisi ile devam etti. Grupları bilgilendirmek ve çalışmalarında yol göstermek amacıyla ‘Bankalar Caddesi ve Şehrin Odağının Hareketi’ konusunda Prof. Dr. İhsan Bilgin, ‘Müzikte Eş ve Art Zaman Kavramı’ konusunda Aykut Köksal, ‘Finans Merkezi’nin Bankalar Caddesi’nden Maslak Aksına Kayması’ konusunda Prof. Dr. Zafer Başak ve ‘Bankalar Caddesi’nde Para Transferi’ konusunda Osmanlı Bankası Karaköy Şubesi nakit işlem yetkilisi Yunus Önder destekleyici konuşmalar yaptılar. Barış Altan tarafından da sergi hazırlık süreci ve Cadde hakkında bir anlatı gerçekleştirildi. Sunumları 50-60 kişilik bir grup tarafından izlenen atölye çalışması sonucunda ortaya çıkan paftalar ve çizimler, 11 Şubat’ta serginin kapanışına kadar Osmanlı Bankası Karaköy Şubesinde sergilenmeye devam etti. Sunuşlara davet edilen ancak katılamayan Beyoğlu Belediye Başkanı’na Grup Yürütücüleri tarafından 31 Ocak 2001 tarihinde, Karaköy binasında bir sunum yapıldı.