Tarih Vakfı > Kitaplar

Filters Sort results
Reset Apply
Mehmet Ö. Alkan

Mehmet Ö. Alkan tarafından “hocalara armağan” geleneğini sürdürmek ve bu geleneği sonraki kuşaklara aktarmak gayesi ile derlenen Aydın Babuna, Ayşe Buğra, Selim Deringil, Edhem Eldem, Selçuk Esenbel, François Georgeon, Asım Karaömerlioğlu& Murat Yolun, Çağlar Keyder, Murat Koraltürk, Nicole vanOs, Nadir Özbek, Şevket Pamuk, Ayşegün Soysal, İlhan Tekeli, Erik-Jan Zürcher’in makaleleriyle katkıda bulundukları Zafer Toprak’a Armağan kitabı aynı zamanda okurlar için de bir kaynak eser niteliği taşımakta.

65.25 TL87.00 TL
Şefika Şehvar Beşiroğlu
Şeyma Ersoy Çak

Şeyma Ersoy Çak ve Şefika Şehvar Beşiroğlu tarafından hazırlanan kitap, Zeki Müren'in sanat yaşamına odaklanarak disiplinlerarası bir araştırma sunuyor. Cumhuriyet'in kurulmasının ardından hızla yayılan ve gelişen modernleşme dalgası ile müzikal ve sosyo-kültürel yapının değişimi, toplumsal cinsiyet kurgularının da farklılaşmasıyla beraber gelmiştir. Kurulan gazinolar ve popülerleşen Türk makam müziği de değişen kültürel sistemlere bir örnek olmaktadır. Bu çok katmanlı durum, dönemin elverdiği üzere "yıldız" bir sanatçı olan Zeki Müren'in sanat yaşamı ile bu kitapta incelenmektedir.

OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E DEVLETİN İNŞASI VE KOLEKTİF ŞİDDET
Güney Çeğin
Ümit Kurt

Kıyam ve Kıtâl, Osmanlı ve Türkiye tarihçiliğinin, isyan (kıyam) ile kitlesel katliamların (kıtâl) sarkaç gibi işlediği, mağduriyet ve maduniyet ilişkisinin iç içe girdiği tarihsel sekanslarına odaklanıyor. Osmanlı'nın son dönemini biçimlendiren milliyetçi ideolojiler ile politik şiddet pratikleri arasındaki ilişkiselliğin merkeze alındığı çalışma dört ana patikaya sahip. İlk patikada 19. ve 20. yüzyılın başında etnik mühendislik ve homojenleştirme projeleri çerçevesinde kitlesel şiddet repertuvarlarının İmparatorluktan çıkışı nasıl belirlediği dönemin iktidar mühendisliği ve pratikleri üzerinden ele alınıyor. Osmanlı Ermenilerinin imhası ve Kürt coğrafyasında şiddet rejiminin aşama aşama inşası, üçüncü patikanın konusu. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan sosyo-tarihsel güzergâhta Balkanlar'da şiddetin anatomisi, ulus-devletin tesisi sürecinde mezarlıkların yok edilişi, Osmanlı medreselerindeki muhtelif dönüşümler, Arap imgesinin Türk medeniyetçiliğinin tekelinde nasıl araçsallaştırıldığı gibi az ele alınmış pek çok mesele son dönemin "yeni” tarihçileri ve araştırmacılarının özgün katkıları ve müdahaleleriyle tartışılıyor.

180.00 TL240.00 TL
Haydar Temür

Demokrat Parti’de parti içi muhalif hareketlerin yapısı, hedefleri ve politik söylemleri
baştan, önceden belirlenmiş olmayıp; ülke konjonktüründeki, partinin genel politikalarındaki
ve diğer partilerle ilişkilerindeki değişime paralel olarak şekil almıştır. Bu şekillenmede parti
içi mücadelenin kendi dinamikleri (karşılıklı sertleşmeler ya da yumuşamalar, pazarlıklar,
verilen ödünler, geri çekilmeler vb.) de önemli ölçüde belirleyici olmuştur.

KEYIF, GÜNAH VE SUÇ ARASINDA
117.00 TL156.00 TL
İhsan Erdinçli

Osmanlı Devleti’nde içki; İslâm hukukunun etkisiyle şer‘en ve kanunen yasaklanmış, hatta padişahlar gerekli gördükleri zaman yayınladıkları fermanlar aracılığıyla genel içki yasağı getirmiş, meyhaneleri de kapatmıştır. Özellikle içki ve meyhane yasakları uygulayan IV. Murat ve cezalandırılacağını bile bile padişahın karşısında içki içme cesareti gösteren Bekri Mustafa’nın hikâyesi, içki tüketimini yasaklama ve buna yönelik karşı çıkışların popüler anlatıdaki bir yansıması olarak konuya ilgi duyan herkesçe bilinmektedir.

187.50 TL250.00 TL

SALGIN HASTALIKLAR VE KAMU SAĞLIĞI PRATİKLERİ
97.50 TL130.00 TL
İsmail Yaşayanlar

İki yılı aşkın süredir küresel salgın COVID-19 ile beraber yaşıyoruz. Salgın gündelik hayatımıza karantina, seyahat sınırlamaları, sosyal mesafe, dezenfeksiyon ve maske kullanımı gibi alışkanlığa dönüşen yeni zorunlulukları dahil etti. Hastalığın yayılma hızı ve ortamı, varyantların ortaya çıkışı, tedavi alternatifleri ve özellikle de aşı meselesi hala önemli bir gündem maddesi olarak zihinlerimizi meşgul etmekte. Esasen hayatlarımızda yaşadığımız bu değişim, tarihsel perspektiften değerlendirildiğinde hiç de yeni değil. Veba, cüzam, çiçek, kolera, frengi, sıtma, tüberküloz, influenza, trahom ve HIV gibi pek çok hastalık ortaya çıktığı ve yayılım gösterdiği zamanlarda, binlerce hatta milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olurken bir yandan da toplumsal ve bilimsel devrimlere öncülük etti. Toplumsal Tarih dergisinde yayınlanan özel sayıyı temel alan bu derleme, yeni yazı ilaveleriyle salgın hastalıklar tarihini kamu sağlığı pratikleri perspektifinden bütüncül bir şekilde ele alırken, salgını tecrübe eden 21. yüzyıl bireylerinin “bitmeyen hikaye”nin bir parçası haline nasıl geldiklerini gözler önüne seriyor.

90.00 TL120.00 TL
ERDAL ÇİFTÇİ
MEHMET REZAN EKİNCİ
VEYSEL GÜRHAN

Yurtluk-ocaklık ve hükümet sancaklar, Osmanlı Devleti’nin 1514 Çaldıran Savaşı sonrasında bölgedeki yerel Kürt hanedanlar ile yaptığı bir anlaşmanın sonucu olarak, I. Selim döneminde ortaya çıkmış olup, merkezileşmenin Tanzimat uygulamaları çerçevesinde imparatorluk yapısında oluşturduğu yeni düzen ile birlikte, bu sancak yönetimleri de 19. yüzyıl ortasında sona ermiştir. Osmanlı Devleti için yaklaşık olarak üç asırlık bir süreyi kapsayan bu yönetim pratiğinin doğru bir şekilde anlaşılması ve analiz edilmesi bu derleme çalışmanın öncelediği amaçlardandır.

Mehmet Ö. Alkan

Kurtuluş Savaşı’nda Adana ve Adana'nın Kurtuluşu BELGELER adlı eserde yer alan belgeler,yoğun bir çalışma sonucunda ATASE, TİTE, T.C. Cumhurbaşkanlığı Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivleri, TTK Kitaplığı ile yerel ve ulusal basın taraması sırasında bulunan binlerce belge arasından seçilmiştir.Belirlenen belgeler kronolojik olarak hem orijinalleri hem de çevrimyazılarıyla birlikte verilmiştir. Böylece araştırmacıların arşiv referanslarıyla birinci elden yararlanacağı belgeler bütünü oluşmuştur.

Savaş sürerken, 1920’de Adana’da, basılmış olan Bütün Türk Milletine ve Türk Askerlerine Vaziyetimiz ve Cihan Vaziyeti -Hakkında Talimat- başlıklı adeta“Adana’nın Kurtuluş Manifestosu” olarak niteleyebileceğimiz kitapçık derlemenin en başında verilmiştir.

45.00 TL60.00 TL
Suavi Aydın

Adana Vilâyeti Mondros Mütarekesi’ni takiben Britanya ve Fransa kuvvetlerince ivedilikle işgal edilmiş ve bu işgalin tetiklediği direniş, en erken bir tarihte (1919 yılının ilk aylarında) başlamıştır. Bu yüzden “ilk kurşun”un atılışı da haklı olarak yine bu bölgeye izafe edilir. Suriye işgalini Kilikya’yı işgal hevesiyle birleştiren Fransa, giderek genişleyen bu direniş karşısında bocalamış ve ne kadar kuvvet yığarsa yığsın bu mücadele ile başedemeyeceğini anlaması neredeyse iki yıl almıştır. Bu mücadele sürecinde giderek gelişen askerî çıkmaz Fransız siyasetinin merkezine oturmuş ve işgalde ısrar eden Clamenceau hükûmetinin yıkılmasına neden olarak, Milli Mücadele’nin kapanan ilk cephesinin Adana olmasını sağlamıştır.