DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıTan: Serteller Yönetiminde Muhalif Bir Gazete
İndirim!

Tan: Serteller Yönetiminde Muhalif Bir Gazete

198.75 TL

Stokta

Yazar: Hülya Öztekin
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Sayfa Sayısı: 488

ISBN: 9789753333399

1935 ile 1945 tarihleri arasında basın hayatını sürdürmüş olan Tan gazetesi, dönemde yaygın faşist ve emperyalist yönetimlere karşı duruşuyla sol yayıncılığın önemli bir adresiydi. Zekeriya Sertel, Sabiha Sertel, Muvaffak Şeref, Niyazi Berkes, Pertev Naili Boratav, Esat Adil Müstecaplıoğlu, Hulusi Dosdoğru, Cami Baykurt, Behice Boran, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin gibi sol görüşlü birçok değerli ismi içinde barındıran gazete demokrasi, eşitlik ve özgürlük temasıyla yayın yapması ve bir iktidar gazetesi olmamasıyla hedef alınmış; 4 Aralık 1945’te acımasız bir linç ve yıkıma maruz kalmıştır. Tan gazetesinin yayın hayatının sonlanmasına yol açan bu baskın, basın özgürlüğüne de yöneltilmiş bir saldırıdır.

Hülya Öztekin, Tan gazetesinin yayın yaptığı dönemin siyasal ve sosyoekonomik özelliklerinin yanı sıra Türk basın hayatını da incelemektedir. Tan gazetesine yoğunlaştığı bölümlerinde Tan’ın dış ve iç politika ile olan ilişkisinden tutup ekonomi, sosyal politikalar ve güncel olaylar ile etkileşimine kadar gazetenin var olduğu döneme ışık tutmakta ve okurlarına Türk siyasi hayatının önemli dönemlerinden Milli Şef Dönemi ve İkinci Dünya Savaşı Türkiyesi’ne dair gazeteler üzerinden bir okuma sağlamaktadır.

Yayım Tarihi: Mart-2021
Stok kodu: TVK.0042 Kategoriler: ,