DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıOSMANLI’DAN CUMHURİYET’E ESNAF VE TİCARET

Stokta yok

Yazar: Fatmagül Demirel
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

2010 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Ahilik haftası kapsamında gerçekleşen “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Esnaf ve Ticaret” konulu sempozyumun tebliğlerinin derlemesinden oluşan bu kitap Tarih Vakfı Yurt Yayınları aracılığıyla okuyucularıyla buluşuyor.

Kitabın ilk makalesi, Yavuz Cezar’ın Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nden örneklerle Osmanlı İmparatorluğu’nda ticaretin mali unsurlarını esnaf ve ticaret incelemesi ile başlıyor. Ardından Cengiz Kırlı Ve Betül Başaran 1792-1796 yıllar arasında İstanbul’da yapılmış esnaf sayımlarından yola çıkarak, 18. yüzyıl sonlarının Osmanlı esnafının sayım sonuçlarını niceliksel ve niteliksel analizleriyle işliyor. Nalan Turna, II. Mahmud dönemine odaklanarak yeniçeriler ile esnafın ilişkisini inceliyor ve yeniçeriliğin kaldırılmasıyla asker-esnaf ilişkisinin dönüşümüne bakıyor. Aziz Tekdemir, 1839 yılında kurulan Osmanlı Ticaret Nezareti’nin kurumsal yapılanmasını makalesine konu ediniyor. Alp Yücel Kaya, 19. yüzyılda Doğu Akdeniz’in en büyük ihracat limanı olan İzmir’deki ticaret hayatını ve tüccarları bu kitaptaki makalesine konu ediniyor. Cihan Osmanoğlu Karahasanoğlu, Osmanlı’nın ilk ve tek vatandaşlık yasası olan 1869 tarihli Tabiiyyet-i Osmaniye Kanunnamesi’nden hareketle zimmi esnaf ve tacirlerin yabancı devlet vatandaşlığı iddialarını inceliyor. Fehmi Yılmaz, tütünün dünyada yayılmasına ve Osmanlı topraklarındaki tarihine bakıyor. Sacit Kutlu’nun, İttihatçıların “milli burjuvazi” ve “milli sermaye” yaratma politikaları doğrultusunda esnaf örgütleri ile kurduğu ilişkilere odaklandığı makalesi de kitapta yer alıyor. Arzu Terzi ile Birinci Dünya Savaşı esnasında yükselen fiyatlarla Osmanlı Devleti’nin mücadelesi izlenirken; son makalede Nevin Coşar ile iktisadi alandaki gelişmeler ile değişen tüketim alışkanlıkları inceleniyor.

Yazar