Sula Bozis bu kitapta, Kapadokyalı Rumların yemek kültürüne bu açılardan ışık tutmaya çalışıyor. Kapadokya tanımlamasını günümüzdeki dar coğrafi anlamında değil, 1924 mübadelesinden önce İç Anadolu’nun değişik yerlerinde yaşayan Rumların kullandığı anlamda, yani tüm İç Anadolu’yu kapsayacak şekilde kullanıyor. Dolayısıyla, kitapta Nevşehir’den Isparta’ya, Konya’dan Adana’ya uzanan geniş bir coğrafyaya dağılmış insanların mutfak kültürüne ilişkin anlatılar bulunmaktadır. Yazar kitapta yazılı ve maddi verilerden yararlandığı gibi, birçoğu mübadeleden sonra Yunanistan’a göç etmiş ve halen hayatta olan yöre insanlarıyla yaptığı sözlü tarih görüşmelerini de anlatıya dahil ediyor.
KAPADOKYA LEZZETİ: Kapadokyalı Rumların Yemek Kültürü
0.00 TL
Stokta yok
Yazar: Sula BozisYayınevi: Tarih Vakfı Yurt YayınlarıSayfa Sayısı: 72
ISBN: 9789753331814İnsan topluluklarının maddi kültür ve gündelik yaşamlarını anlamada yemek kültürünün özel bir önemi vardır. Tüketilen temel gıda maddeleri, yemek çeşitleri, bu yemeklerin hazırlanma biçimi ve onlara yüklenen sembolik anlamlar gibi yemek kültürüne ilişkin birçok veri, belli bir yörede yaşayan insanların yaşadıkları coğrafyayla ve birbirleriyle kurdukları ilişkilerden kültürler arası etkileşimlerine, ekonomik faaliyetlerinden gelenek ve göreneklerine kadar birçok alanda zengin ipuçları sunarlar. Sula Bozis bu kitapta, Kapadokyalı Rumların yemek kültürüne bu açılardan ışık tutmaya çalışıyor. Kapadokya tanımlamasını günümüzdeki dar coğrafi anlamında değil, 1924 mübadelesinden önce İç Anadolu’nun değişik yerlerinde yaşayan Rumların kullandığı anlamda, yani tüm İç Anadolu’yu kapsayacak şekilde kullanıyor. Dolayısıyla, kitapta Nevşehir’den Isparta’ya, Konya’dan Adana’ya uzanan geniş bir coğrafyaya dağılmış insanların mutfak kültürüne ilişkin anlatılar bulunmaktadır. Yazar kitapta yazılı ve maddi verilerden yararlandığı gibi, birçoğu mübadeleden sonra Yunanistan’a göç etmiş ve halen hayatta olan yöre insanlarıyla yaptığı sözlü tarih görüşmelerini de anlatıya dahil ediyor. Ayrıca, çoğu yörede yaşamış kişilerden derlenen 54 adet yemek tarifini de vererek, yöre mutfağına özgü tatların evrenselleşmesine katkıda bulunuyor. Sula Bozis’in yemek kültürüyle ilgili diğer kitabı İstanbul Lezzeti: İstanbullu Rumların Mutfak Kültürü, yine Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayımlanmıştı
İlgili Ürünler
-
1915: Siyaset, Tehcir, Soykırım
0.00 TL
Devamını oku -
-25%Tükendi
KÖY KADINI, MODERNİTE VE İSLAM
BİR ANTROPOLOĞUN GÖZÜNDEN 1990'LARIN TÜRKİYESİ
Devamını oku35.00 TLOrijinal fiyat: 35.00 TL.26.25 TLŞu andaki fiyat: 26.25 TL. -
-25%Tükendi
OSMANLI’DA FUHUŞ
II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİ’NDE KAYITLI FUHUŞ DEVLET VE MODERNLİK (1876-1909)
Devamını oku200.00 TLOrijinal fiyat: 200.00 TL.150.00 TLŞu andaki fiyat: 150.00 TL. -
-25%Tükendi
Galata’dan İstinye’ye İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) (İNGİLİZCE)
Devamını oku540.00 TLOrijinal fiyat: 540.00 TL.405.00 TLŞu andaki fiyat: 405.00 TL.