DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıİSLAM CUMHURİYETİ’NDE 40 YIL

Stokta yok

Hazırlayan: HAKAN GÜNEŞ - ÖZÜM SEZİN UZUN
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

1979 yılı başında Şah’ın ülkeden kaçışı ile tarihi konan İran Devrimi, kademeli olarak da olsa, çok kısa bir süre içerisinde bir İslami devrime dönüştü. Geride bırakılan 40 yılı aşkın süre içinde bu “yeni” siyasal ve toplumsal düzenin gelişim yönü, izlediği siyasalar ve ortaya çıkardığı toplumsal yapı pek çok bakımdan akademik ve siyasal literatüre konu oldu. Öte yandan Türkçede İran ile ilgili telif ve tekrardan uzak eserlerin azlığı bu kitabın yazılmasına temel teşkil etti. Türkiye, İran ve Avrupa’da yaşayan 20 araştırmacının işbirliğiyle elinizdeki kitap ortaya çıktı.

Kitapta günümüz İran İslam Cumhuriyeti’nin yapısı, kurumları, değişim dinamikleri ve siyasaları klişelerin ötesinde,güncel analizlere dayandırılarak, sade ve kolay anlaşılırbir biçimde okura sunulmuştur. Daha bütünsel bir perspektifle İran’ı anlamak için yeni kentleşme dinamikleri, gündelik hayat, ekonomik yapı, siyasal sistem ve siyasal patronaj, sanat, spor, toplumun direnç dinamikleri ve biçimleri, toplumsal cinsiyet tartışmaları, ekolojik problemler gibi konular çalışmada önemli bir yer tutmaktadır.

Hazırlayan

,