DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıBÜYÜK İMPARATORLUKLAR DÖNEMİNDE ANADOLU KENTLERİ (2. BASKI)
İndirim!

BÜYÜK İMPARATORLUKLAR DÖNEMİNDE ANADOLU KENTLERİ (2. BASKI)

Stokta

Yazar: Sevgi Aktüre
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları
ISBN: 978-975-333-380-1

Bu kitap Sevgi Aktüre’nin Anadolu kent ve kentleşme tarihini bir zaman dizin içinde ele aldığı ”Tarih İçinde Anadolu Kent”i üçlemesinin son kitabıdır. Üçlemenin ilk iki kitabı Anadolu’da Bronz Çağı Kentleri (1994) ve Anadolu’da Demir Çağı Kentleri (2003) adlarıyla Tarih Vakfı Yurt Yayınları dizisinden yayımlanmıştı. Diğer iki kitapta olduğu gibi bu kitapta da yazar Anadolu gibi çokkültürlü bir coğrafyada yaşayan insanların, yaşamın bütünselliğini kavrayabilmesinin ve kimseyi ötekileştirmeden birlikte yaşayabilmesinin ön koşulunun zaman-mekan ilişkisini doğru olarak kurgulayabilmesi olduğunu vurgulamaktadır. Aktüre’ye göre disiplinler arası ve karşılaştırmalı bir çalışma alanının ürünü olan kent tarihleri bir toplumun belleğidir. Her dönemde ortaya çıkan yeni bulgular ve yeni yorumlarla kent tarihleri yeniden yazilacak, toplumun belleğinin güncellenmesine katkıda bulunacaktır.

Yazar bu kitabında her dönemde çok çeşitli işlevleri ve mekanları barındıran kentlerin insan yaratısının en uzun ömürlü, en kolektif ve en devingen ürünü olduğunun altını çiziyor, hedeflediği okur kitlesinin sadece tarihçiler, ya da tarih bilenler ve okumayı sevenler değil “sokaktaki insan” olduğuna işaret ediyor.

Bu kitap Sevgi Aktüre’nin Anadolu kent ve kentleşme tarihini bir zaman dizin içinde ele aldığı “Tarih İçinde Anadolu Kent”i üçlemesinin son kitabıdır. Üçlemenin ilk iki kitabı Anadolu’da Bronz Çağı Kentleri (1994) ve Anadolu’da Demir Çağı Kentleri (2003) adlarıyla Tarih Vakfı Yurt Yayınları dizisinden yayımlanmıştı. Diğer iki kitapta olduğu gibi bu kitapta da yazar Anadolu gibi çokkültürlü bir coğrafyada yaşayan insanların, yaşamın bütünselliğini kavrayabilmesinin ve kimseyi ötekileştirmeden birlikte yaşayabilmesinin ön koşulunun zaman-mekan ilişkisini doğru olarak kurgulayabilmesi olduğunu vurgulamaktadır. Aktüre’ye göre disiplinler arası ve karşılaştırmalı bir çalışma alanının ürünü olan kent tarihleri bir toplumun belleğidir. Her dönemde ortaya çıkan yeni bulgular ve yeni yorumlarla kent tarihleri yeniden yazilacak, toplumun belleğinin güncellenmesine katkıda bulunacaktır.

Yazar