DükkanKitapTarih Vakfı Yurt Yayınları1800’DEN İTİBAREN RUSYA TARİHİ (2. BASKI)
İndirim!

1800’DEN İTİBAREN RUSYA TARİHİ (2. BASKI)

HALKLAR, EFSANELER, OLAYLAR, GÜÇLER

Stokta

Yazar: Catherine Evtuhov - Richard Stites
Çeviri: Ahmet Cevdet Aşkın
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

ISBN: 978-975-333-381-8

Yazarları elinizdeki kitabı Sovyetler Birliği’nin çöküşünden hemen sonra yazmayıdüşündüler. Bitirdiklerinde kitap Sovyet dünyasının kurulmasıyla sonlanmayan yeni birRus tarihi görüşünü teklif eden ilk sentetik tarih çalışması oldu. Bu kitap günümüzdeABD ve Avrupa üniversitelerinde Rusya tarihi hakkında en çok kullanılan iki derskitabından birisi olma özelliğini taşımaktadır. Kitabın yazarları öyle bir Rusya tarihianlatmak istediler ki bir yandan temel olayların açık ve dengeli bir kronolojisini öteyandan da günümüzde tarihin en dikkat çeken yönlerini içersin. Bu nedenle kitapgündelik hayata, toplumsal roller ve kimliklere, kültürel dinamiklere ve toplumsalcinsiyet meselelerine eğilmektedir. Modern Rusya tarihi boyunca hayati bir rolü olandini deneyimler, bu kitapta hakkettikleri ilgiye kavuşmuşlardır. Yazarlar ayrıca pek sıkihmal edilen Ruslar haricindeki ve Slav kökenli olmayan milli cemaatlere ve onlarınRusya tarihindeki payına hatırı sayılır bir yer ayırmaktadır. Kitabın en büyükbaşarılarından biri kültür meselelerini ? edebiyat, sanat, müzik? “gerçek” tarihin birsüsü olarak ele almak yerine tarih anlatısının temel yapı taşları olarak görmesidir. Bukitap ayrıca 19. ve özellikle 20. yüzyılda ortaya çıkan göç ve diaspora hakkında ayrı birbölüm barındıran ilk Rusya tarihi kitabıdır. Kısacası, Rusya Tarihi, 1990’lar ve2000’lerde şekillendiği haliyle tarihçilerin Rusya tarihine olan yaklaşımlarınıyansıtmaktadır.

Bu kitap günümüzde ABD ve Avrupa üniversitelerinde Rusya tarihi hakkında en çok kullanılan iki ders kitabından birisi olma özelliğini taşımaktadır. Kitabın yazarları Richard Stites ve Catherine Evtuhov öyle bir Rusya tarihi anlatmak istediler ki; bir yandan temel olayların açık ve dengeli bir kronolojisini, öte yandan da günümüzde tarihin en dikkat çeken yönlerini içersin. Bu nedenle kitap gündelik hayata, toplumsal rollere ve kimliklere, kültürel dinamiklere ve toplumsal cinsiyet meselelerine eğilmektedir.

Yazar

,