DükkanKitapTarih Vakfı Yayınlarıİnsan Haklarına Duyarlı Ders Kitapları İçin

İnsan Haklarına Duyarlı Ders Kitapları İçin

Stokta yok

Yayınevi: Tarih Vakfı Yayınları

Eğitim kurumları ve araçları, toplumsal yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi, insan hakları perspektifi ile değerlendirildiğinde, özellikle ülkemiz için ciddi probslemlerin söz konusu olduğu görülmektedir. Eğitim araçları arasında özel bir yere sahip olan ders kitapları, insan hakları bakımından önemli sorunlar taşımakta ve insan hakları ile uyumlu ders kitapları yazılması yolunda çalışılması gereği ortaya çıkmaktadır.

İnsan hakları kültürünün ve demokratik değerlerin genç kuşaklara aktarılması için ders kitabı yazarlarına büyük bir sorumluluk düşmektedir. İnsan haklarına saygılı ders kitabı yazmak ya da yaratmak, klasik bir kılavuzun yol gösteremeyeceğine inandığımız bir projedir. Zira insan haklarına ilişkin duyarlılık, statik değil, dinamik bir düzlemde geliştirilmelidir ve ders kitabı yazarlılığının gerektirdiği eleştirel düşünme becerisi de bu dinamik düzleme sıkı sıkıya bağlımlıdır. Dolayısıyla, bu kılavuz, bölüm yazarlarının aşağı yukarı aynı terimi ifade etmek üzere kullandıkları “insan haklarına duyarlı“, “insan hakları (ilkeleri) ile uyumlıu“, “insan hakları anlayışına aykırı düşmeyen“, “insan haklarına saygılı“ ders kitabının yazımında, yazara bu dinamik düzlemden seslenerek yardımcı olma hedefi göz önünde tutlarak hazırlanmıştır.