DükkanKitapTarih Vakfı YayınlarıGeçmişten Geleceğe Demirbank

Geçmişten Geleceğe Demirbank

Stokta

Yayınevi: Tarih Vakfı Yayınları

Türkiye’de iktisat politikaları İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren birçok kez değişmiştir. İktisat politikalarındaki değişikliklerin bankalar üzerindeki etkilerinin farklı biçimlerde ortaya çıktığını, giderek sayıları artan kurum tarihi çalışmalarından izlemek mümkün olmaya başlamıştır. Örneğin, iktisat politikasındaki bir değişimin, bankaları büyüklüklerine göre farklı oranlarda etkilediği görülmekte, her bankanın kendi gelişme dinamiğine göre yol aldığı gözlenmektedir. Demirbank kurum tarihi çalışması, bir bankanın özgün serüvenini anlatmaktadır. Bu bir serüvendir; çünkü Demirbank, Türkiye ekonomisinin zorlu koşulları içinden geçip bir işletme olarak süreklilik sağlamış, son on yılında ise güçlenerek ve faaliyet alanını genişleterek 45. yılına ulaşmıştır.

Bu çalışmada, Demirbank’ın tarihi ile Türkiye’de ekonominin gelişimi arasında paralel bir süreç gözlenmiş, bu nedenle ekonomi, iktisat politikaları ve bankacılık sektöründeki gelişmelerle Demirbank’ın doğuşu ve gelişimi iç içe incelenmiştir. Bankanın içinde bulunduğu iktisadi ve sosyal ortam, iktisat politikaları, bankacılık alanındaki yasal ve teknolojik gelişmeler ile piyasa koşullarındaki değişiklikler bankanın işlevlerini, faaliyet alanını ve kullandığı araçları belirlemiştir. Bu doğrultuda, makro düzeydeki değişikliklerin bir işletme olarak Demirbank üzerinde ne gibi etkiler meydana getirdiği izlenmiş, bankanın bu değişikliklere nasıl uyum gösterdiği araştırılmıştır. Ayrıca, mikro düzeyde bir işletme olarak Demirbank’ın yapısı ve gelişimi incelenmiş; bu bağlamda bankanın yönetimi, özkaynakları, mevduatı, plasmanları, iştirakleri, personel yapısı, kültürel ve sosyal faaliyetleri, reklam ve tanıtımı ile organizasyonu konuları ele alınmıştır.

Demirbank, 1998 yılında 45. yılını kutlamıştır. Bu zaman dilimi içinde faaliyet konuları ve işlevleri çeşitlenmiş, yapısı değişmiş, ancak temel ilkeleri değişmemiştir. 45. yılında Demirbank, geçmişine sahip çıkarak geleceğe doğru yürüyüşüne istikrarlı ve sağlam yapısını koruyarak devam etmektedir.