DükkanKitapTarih Vakfı YayınlarıBİR GALATA BANKERİNİN PORTRESİ

Yayınevi: Tarih Vakfı Yayınları

Sayfa Sayısı: 250

ISBN: 9799759369247

Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, Avrupa Bankacılık ve Finans Tarihi Birliği ve Tarih Vakfı işbirliği ile düzenlenen Bankacılık ve Finans Tarihi Araştırma Yarışması 2000’de yüksek lisans tezi kategorisinde birincilik ödülü.

Murat Hulkiender’in geniş bir arşiv malzemesine dayanan bu çalışması, Galata bankerlerinden George Zarifi’nin 1850’lerin başında Dersaadet Bankası’nın tasfiyesi ile başlayıp 1880’lerin başında son bulan mesleki kariyerini ele alıyor. Zarifi, Sultan Abdülaziz devrinden itibaren başta Şirket-i Umumi olmak üzere pek çok şirketin kurucusu veya ortağı olarak devletin finansmanında önemli bir rol üstlenmiştir. Abdülaziz’in tahttan indirilmesiyle başlayan siyasi istikrarsızlık dönemi, Zarifi’nin kariyerinde de en önemli devreyi başlatır. Sultan Abdülhamid’le henüz şehzadeliğinde kurduğu ilişki, onu Galata’nın en önemli bankeri haline getirir. Murat Hulkiender, Zarifi’nin 30 yıllık kariyeri vasıtasıyla Osmanlı finans tarihinin en kritik dönemlerinden birine de ışık tutuyor.

Yayım Tarihi: Mart-2021
Stok kodu: TVK.0360 Kategoriler: ,