DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıMİLLİ MÜCADELE’DE ESKİŞEHİR’DE SOL

Editör: Mehmet Ö. Alkan
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları
ISBN: 978-975-333-410-5

Eskişehir halkı Milli Mücadele boyunca bütün gücüyle işgallere karşı örgütlenerek savaşın yükünü omuzlamış ve destansı bir mücadele yürütmüştür. Odunpazarı Mitingi’nde ülkenin kurtuluşu için ant içen binlerce Eskişehirli dört yıl boyunca büyük fedakârlık gösterir. Çeşitli adlarla Kuva-yı Milliye birlikleri oluşturmakla yetinmemiş, ülkenin çeşitli yörelerinden savaşa katılmak üzere şehre gelen Kuva-yı Milliye birliklerinin ihtiyaçlarını karşılamıştır.

Cer Atölyesi’nde oluşturulan İmalât-ı Harbiye ordunun ateş gücünü arttırmış, Eskişehir, adeta Milli Mücadele’nin askeri karargâhı haline getirilmiştir. Halkın fedakarlığına yakından tanıklık eden Mustafa Kemal Paşa, 15 Ocak 1923’te Eskişehir’e yaptığı ziyarette, “Efendiler! Eskişehir’i ve Eskişehir halkını çoktan tanırım. Eskişehir halkı, içinde ve yakınında düşman kuvveti mevcut olduğu ve bizim de elimizde kuvvet bulunmadığı zaman çok büyük vatanperverlik, milliyetperverlik, azim ve kahramanlık göstermiştir” ifadesini kullanarak Eskişehir Milli Mücadelesi’nin özel bir öneme sahip olduğuna işaret etmiştir.

Milli Mücadele’de Eskişehir’de Sol başlıklı bu kitap, Eskişehir’de Milli Mücadele’nin farklı bir yönüne ışık tutmaktadır. Eskişehir’de sol hareketin ortaya çıkmasının dinamiklerini, solun örgütlenmesini ve etkilerini ele alan bu çalışma, kendi alanında bugüne dek yapılan en kapsamlı çalışmadır.

Mehmet Ö. Alkan tarafından yayına hazırlanan, birbirinden değerli tarihçilerin birincil kaynaklardan titizlikle araştırarak ürettiği makalelerden ve belgelerden oluşan bu kitap, sadece Eskişehir’in Milli Mücadelesi açısından değil, Türkiye’de solun tarihi açısından da önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.

Yayım Tarihi: Ocak-2023

Editör