DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıMİLLİ MÜCADELE VE ESKİŞEHİR

Editör: Kemal Yakut - Nurşen Gürboğa
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları
ISBN: 978-975-333-412-9

Türkiye’deki tarih yazımında Milli Mücadele’nin siyasi ve askeri yönlerini ele almak her dönem ilgi çekmiştir. Milli Mücadele dönemi bir yandan Osmanlı İmparatorluğu’nun çözüldüğü, Anadolu ve Trakya’nın işgale uğradığı, büyük bir siyasal iktidar boşluğunun ortaya çıktığı bir dağılma sürecidir. Bir yandan da işgal kuvvetlerine karşı siyasi ve askeri mücadelenin verildiği, yeni bir siyasal erkin Büyük Millet Meclisi etrafında örgütlendiği ve giderek yeni bir devlete evrildiği bir kuruluş ve kurtuluş dönemidir.

Elinizde tuttuğunuz Milli Mücadele ve Eskişehir başlıklı kitap, Milli Mücadele’nin ve Eskişehir’in Milli Mücadelesi’nin farklı alanları üzerine çalışmalardan oluşuyor. Kitabın amacı sadece Türkiye arşivleri, kaynakları üzerinden değil, Yunanistan belgeleri üzerinden de hazırlanmış çalışmalardan bir seçki hazırlamaktır.

Milli Mücadele’yi ve Milli Mücadele’de Eskişehir’i çeşitli yönleriyle ele alan bu kitap, halkın işgallere karşı örgütlenmesini, bütün kaynaklarıyla savaşa katılmasını, Müdafaa-i Hukuk hareketinin yaygınlaşmasını ve Yunan kaynaklarında Eskişehir’in işgali ile Yunan tarih yazımında Milli Mücadele’nin değerlendirilmesi gibi çok yönlü bir perspektife sahiptir. Kitap aynı zamanda bir direniş öyküsünü içermektedir.

Yayım Tarihi: Ocak-2023

Editör