İlerici Kadınlar Derneği (1975-1980) “Kırmızı Çatkılı Kadınlar”ın Derneği

Muazzez Pervan
58.50 TL 43.88 TL

3 Haziran 1975’te kurulmuş, Türkiye kadın tarihinde Türk Kadınlar Birliği’nden sonra en büyük ikinci örgütü İlerici Kadınlar Derneği’nin günümüze ulaşmış ve Tarih Vakfı’nın elinde bulunan belgeleri Tarih Vakfı Yurt Yayınları aracılığıyla okuyucuları için yayımlanmıştır. İlerici Kadınlar Derneği, 12 Eylül 1980 darbesine giden süreçte ilk kapatılan dernek olmuştur (1979). Darbe öncesinde dernek genel merkezinden çıkarılan belgelerin varlığı tehlikeye girmiş hatta muhafaza edenleri için tehlike oluşturmaya başlamıştır; ancak, kadın hareketine dair bu önemli belgeler tüm zorluklara rağmen yok edilmektense saklanmıştır ve hasar görmeyen kısmı günümüze kadar gelmiştir. Kuruluş ve hedefler, merkez genel kurulları, örgütlenme (bölge sekreterlikleri, şubeler ve komisyonlar), eğitim, kampanyalar, kutlamalar ile diğer etkinlikler, haber ajansları ve yayınlarının yanısıra kapatılmasına dair belgeler Muazzez Pervan’ın derlemesiyle yayımlanmıştır.

• İlerici Kadınlar Derneği (1975-1980) “Kırmızı Çatkılı Kadınlar”ın Derneği
  • ISBN : 9789753332897