1950’li Yıllarda Türkiye’de Kadın Hareketi, Siyasi Hak Mücadelesi ve Atatürk Miti
Akl-ı Kıssa’nın 2024 güz dönemi ikinci seminerini Özlem Dilber “1950’li Yıllarda
Türkiye’de Kadın Hareketi, Siyasi Hak Mücadelesi ve Atatürk Miti” başlığı ile verecek.
Bu konuşmada kadın hareketi tarihinin az bilinen bir dönemi olan 1950’li yıllar ve bu
dönemde kadınların siyasi hak mücadeleleri ele alınacaktır.
Evin İçinde, Caminin Çeperinde: Geç Osmanlı ve Cumhuriyet Tarihinde Kadınlar ve “Yaşanan Din” Olarak Mevlid
Tarih Vakfı’nda Akl-ı Kıssa Salı Konuşmaları seminer dizisi 2024 güz dönemi başlıyor! Akl-ı Kıssa’nın 2024 güz dönemi birinci seminerini Gökçen Beyinli Dinç ‘’Evin İçinde, Caminin Çeperinde: Geç Osmanlı ve Cumhuriyet Tarihinde Kadınlar ve “Yaşanan Din” Olarak Mevlid’’ başlığı ile verecek. Seminer 15 Ekim 2024, saat 19:0’daTarih Vakfı Youtube kanalından çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. Canlı yayın linki:https://youtu.be/VF3E9s-ybZA?si=3ytDeX7RV5fVozfB
Bekleriz!
Osmanlı Pasaportları: Güvenlik ve Coğrafi Hareketlilik, 1876-1908
Akl-ı Kıssa’nın 2024 Bahar dönemi üçüncü seminerini İlkay Yılmaz “Osmanlı Pasaportları: Güvenlik ve Coğrafi Hareketlilik, 1876-1908” başlığı ile verecek.
Aydınlanma çalışmaları bugün hala geçerliliğini koruyor mu?
Bilim ve Düşünce Tarihçisi Derya Gürses Tarbuck ve alanının önde gelen akademisyenlerinden oluşan konukları arasında söyleşi formatında gerçekleşecek seminer serisinin yedincisinde Jonathan Israel10 Nisan 2024, 15:00-17:00 saatleri arasında bizlerle olacak. Konu başlığı ‘’Aydınlanma çalışmaları bugün hala geçerliliğini koruyor mu?’’ olacak.
19. Yüzyılda Alevi Kadınları ve Alevilik
Tarih Vakfı’nda Akl-ı Kıssa Salı Konuşmaları seminer dizisi 2024 bahar dönemi devam ediyor!
Akl-ı Kıssa’nın 2024 Bahar dönemi ikinci seminerini Zeynep Türkyılmaz “19. Yüzyılda Alevi Kadınları ve Alevilik” başlığı ile verecek.
Erken Cumhuriyet Yıllarında Sovyetler Birliği’nin Türkiye Politikaları
Akl-ı Kıssa’nın 2024 Bahar dönemi ilk seminerini Gözde Somel ‘’Erken Cumhuriyet Yıllarında Sovyetler Birliği’nin Türkiye Politikaları ‘’ başlığı ile verecek. Seminer 20 Şubat 2024’de saat 19:00’da Tarih Vakfı Youtube kanalından çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.
Where Do We Begin? Palestine and the Elimination of History- Nereden Başlayalım? Filistin ve Tarihin Tasfiyesi
Akl-ı Kıssa’nın 2023 güz dönemi üçüncü seminerini Mezna Qato, ”Where Do We Begin? Palestine and the Elimination of History- Nereden Başlayalım? Filistin ve Tarihin Tasfiyesi” başlığıyla verecek. Bu seminere Seda Altuğ tartışmacı ve çevirmen olarak katkı verecek.
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yürütme Organının Tarihi
Akl-ı Kıssa’nın 2023 güz dönemi ikinci seminerini Fatma Eda Çelik, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yürütme Organının Tarihi” başlığıyla verecek. Bu seminere Nuray Ertürk Keskin tartışmacı olarak katkı verecek.
Tarihsel Epistemolojiler Aracılığıyla Bilim Tarihi Yazmanın Yeni Yolları
Üçüncü seminerimizde Lorraine Daston ile ”Tarihsel epistemolojiler aracılığıyla bilim tarihi yazmanın yeni yolları” konu başlığı altında bir sohbet gerçekleştirilecek.
Newton ve İngiliz bilim tarihi, küresel tarihin saldırısı karşısında itibarını koruyabilecek mi?
Bilim ve Düşünce Tarihçisi Doç. Dr. Derya Gürses ve alanının önde gelen akademisyenlerinden oluşan konukları arasında söyleşi formatında gerçekleşecek seminer serisinin ikinci konuğu 19 Ekim 2023, 16:30-18:00 saatleri arasında Patricia Fara ile ‘’ ”Newton ve İngiliz bilim tarihi, küresel tarihin saldırısı karşısında itibarını koruyabilecek mi?” konu başlığı altında bir sohbet gerçekleştirilecek.