Tarih Vakfı

Tarih Vakfı

by

Tarih & Saat:
Yer: Tarih Vakfı

Neslişah Başaran Lotz, Fatma Eda Çelik ve Cangül Örnek’in derlediği, “100 Yılın Ardından Sınıflar Devrim ve Devlet Sınıf Penceresinden Bir Cumhuriyet İncelemesi” başlıklı kitaptan yola çıkarak yapılacak olan bu panelde konuşmacılar Cumhuriyet’in 100 yılı aşan tarihinin daha az incelenmiş konuları olan köylüler, eşraf, burjuvazi gibi toplumsal sınıfların Türkiye özelinde gelişimi ile birlikte modern devletin oluşumu ve temsili yapısının Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki dönüşümünü sınıfsal bir bakış açısıyla ele alacaklardır.

Tarih & Saat:
Yer: Tarih Vakfı

Tarih Vakfı ve IFEA iş birliğiyle düzenlenen etkinliğe davetlisiniz! ‘’75. yılından 101. yılına Türkiye Cumhuriyeti ve Modernlik Nostaljisi’’ başlığı altında soru-cevap şeklinde ilerleyecek söyleşide Esra Özyürek ve moderatör olarak Şeyma Afacan bizlerle olacak.

Tarih & Saat:
Yer: Tarih Vakfı

Serimizin bu etkinliğinde Ayşe Zarakol bizlerle birlikte olacak. Ayşe Zarakol’un yazdığı‘’Batı’dan Önce: Doğu Dünya Düzenlerinin Yükselişi ve Düşüşü’’ başlıklı kitabın tartışılacağı etkinlikte konuşmanın moderatörlüğünü Ayşe Köse Badur yapacak. Etkinlik 19 Aralık Perşembe saat 18:00’de Tarih Vakfı’nın Eminönü’ndeki binasında yüz yüze gerçekleştirilecektir.

Tarih & Saat:
Yer: Tarih Vakfı

93 Harbi olarak da bilinen 1877-78 Osmanlı Rus Harbi’nin peşinden Osmanlı Gürcistanı ya da Müslüman Gürcistan olarak bilinen topraklardan Anadolu’ya yönelik kitlesel bir göç yaşandı. Göçmen kitlesinin büyücek bir kısmı Giresun-Ordu-Samsun bölgesine göçtü. Bu kitleden Ordu’ya göçen Gürcü muhacirlerinin ve o çerçevede Katamize (Katamadze) ailesinin hikayesini kaleme alan ve yakınlarda Kiske Kuşunun Peşinde: Katamizeler (1835-1981) (İletişim Yayınları: 2024) adıyla basılan kitabı üzerinden Oktay Özel, Türkiye’de aile tarihi yazma tecrübesini bizlerle paylaşacak.

Tarih & Saat:
Yer: Tarih Vakfı

“12 Eylül’ü Hatırlamak” başlıklı konuşma ile başladığımız konuşma serimize “Kapitalizm ve
Demokrasi: Bir Zıtlığın Anatomisi” başlıklı kitabın tartışılacağı etkinlikle devam ediyoruz.

Kitabın editörleri Ömer Turan ve Can Cemgil’in konuşmacı olarak katılacakları bu etkinlik
31 Ekim Perşembe saat 18:00’de Tarih Vakfı’nın Eminönü’ndeki binasında yüz yüze
gerçekleştirilecektir. * Etkinlik herkese açıktır. Kayıt gerekmemektedir.

Tarih & Saat:
Yer: Tarih Vakfı

Tarih Vakfı ve IFEA iş birliğiyle düzenlenen konferansa davetlisiniz!

‘’Doğaötesinin Bilimle Fethi: 1850’lerden 1910’lara Osmanlılarda Manyetizmacılık ve İspiritizmacılık’’ adlı konuşmasıyla Özgür Türesay bizlerle olacak.

Doğaötesi ve öteki dünyaya dair on sekizinci yüzyıl sonu ve on dokuzuncu yüzyıl ortalarında geliştirilmiş sözde bilimsel doktrinler olan manyetizmacılık ve ispiritizmacılık Osmanlı toplumuna 1850’lerde İstanbul ve İzmir üzerinden hızla girmiş, Levanten, Avrupalı ve yerli gayrimüslim cemaatlerin üyelerinin oluşturduğu kozmopolit çevrelerde yayılmış, bu doktrinlerle yine aynı çevrelerin içinde bulunan üst düzey bürokrasi mensubu birtakım Müslüman Osmanlılar da haşır neşir olmuştur.

Tarih & Saat:
Yer: Tarih Vakfı

2024-25 Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları serimize 12 Eylül Darbesini
hatırlayarak başlıyoruz!

1980 Darbesinden sonra üç sene hapis yatan ve anıları Kayıp Bir Devrimin Hikayesi
başlığıyla kaleme alan Faruk Eren ile darbeden sonra ülkeyi terk eden siyasi mültecilerin
anlatılarını “Hiçbir Şey Aynı Olmayacak” isimli çalışmasında toplayan Eylem Delikanlı ile 12
Eylül’ü hatırlıyoruz, unutmuyoruz.

12 Eylül Perşembe saat 18:00’de Tarih Vakfı Eminönü Binası’nda buluşmak üzere.

Tarih & Saat:
Yer: Tarih Vakfı

Tarih Vakfı’nda Seda Altuğ’un koordinatörlüğünde düzenlenen “Filistin: Toprak, Emek, Siyaset” panelinde Canan Özcan, Selim Sezer, Erhan Keleşoğlu ve Seda Altuğ Filistin’i konuşacaklar. 12 Haziran 2024’te, saat 18.30’da Tarih Vakfı Eminönü binasında yüz yüze gerçekleşecek olan panele bekliyoruz.

Tarih & Saat:
Yer: Tarih Vakfı

Neslişah L. Başaran Lotz ve Cangül Örnek’in koordinatörlüğünde gerçekleşen konuşma serisininyedinci konuşmasında Görkem Akgöz “Savaşın ve İmparatorluğun Gölgesinde: Türkiye’de Sanayileşme, Ulus İnşası ve İşçi Sınıfı Siyaseti” başlıklı semineri ile 30 Mayıs 2024 Perşembe günü saat 18.30’da Tarih Vakfı Eminönü Binasında bizlerle olacak.