Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > Erdal Bilgiç, “Türkiye ve Sovyetler Birliği Ekonomik İlişkileri, 1922-1927”, Perşembe Konuşmaları

• Tarih:
  • Yer: Tarih Vakfı
  • Adres: Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen sok. No: 10 Eminönü, Fatih, İstanbul
  • Şehir:

Türkiye ve Sovyetler Birliği Ekonomik İlişkileri, 1922-1927

Tarih Vakfı Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları 2019 Bahar dönemini, Türkiye – Sovyet Rusya ilişkilerine ayırdık. 2019’un “Türkiye – Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı” ilan edilmesine binaen Bilkent Üniversitesi Rusya Çalışmaları Merkezi’yle birlikte hazırladığımız programın beşinci ve son buluşmasını Erdal Bilgiç’in “Türkiye ve Sovyetler Birliği Ekonomik İlişkileri, 1922-1927” başlıklı sunumuyla gerçekleştiriyoruz. Erdal Bilgiç sunumunda Türkiye-Sovyetler Birliği ekonomik ilişkilerini 1927 yılında iki ülke arasında imzalanan ticaret anlaşması bağlamında inceliyor. Bunun için, ticaret anlaşmasına giden yolda Sovyetlerin Türkiye’de dış ticaret ilişkilerini geliştirmek için başvurduğu yöntemler,kurduğu şirketler ve kurumların etkilerini analiz etmeye çalışıyor. İlk olarak Sovyetlerin dış ticaret üstünde devlet tekelini tanımayan Türkiye’de kurduğu iki anonim şirket olan Arkos ve Russotürk’ün iki ülkenin ekonomik ilişkilerine olan katkısı anlatılacaktır. Sovyetlerin sadece Türkiye’nin batısında değil aynı zamanda Kafkaslar Üzerinden Ticaret Yapan Kurum vasıtasıyla Türkiye’nin doğusundaki ticaret faaliyetleri sunumun bir diğer konusudur. Sovyetler tarafından Türkiye ve İran gibi ülkelerden yapılan ithalatı arttırmak için izni verilen lisanssız ithalat yönteminin Türkiye’deki tüketim ve sanayi mallarına etkisi anlatının bir diğer başlığıdır. Neftesindikat başta olmak üzere iki ülke arasındaki önemli ticaret mallarına etkisi olan Sovyet kurumlarının ticaret anlaşmasına kadar olan faaliyetlerinden sonra ise ticaret anlaşmasının 1930’lu yıllarda Türkiye ve Sovyetler Birliği ekonomik ilişkilerine katkısı yorumlanacaktır.

Tarih: 9 Mayıs 2019
Saat: 18:30 – 20:00
Yer: Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen Sok. No:10, Eminönü, 34134 Fatih/Istanbul, (Marmara Belediyeler Birliği Binası)

Erdal Bilgiç kimdir?