Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > Erkan Irmak, “Şiirin Siyasetle İmtihanı: Nâzım Hikmet’in Hapis Yılları ve Destan’dan Manzaralar’a Yolculuk”, Perşembe Konuşmaları

• Tarih:
  • Yer: Tarih Vakfı
  • Adres: Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen sok. No: 10 Eminönü, Fatih, İstanbul
  • Şehir:

Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları devam ediyor.

Engin Kılıç’ın koordinatörlüğündeki 2019 Güz ve 2020 Bahar dönemlerinde “Tarih ve Edebiyatta Mütareke ve Milli Mücadele” temasıyla devam eden Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları’nın 30 Ocak 2020 Perşembe günü konuğu “Şiirin Siyasetle İmtihanı: Nâzım Hikmet’in Hapis Yılları ve Destan’dan Manzaralar’a Yolculuk” başlıklı sunumuyla Erkan Irmak olacak.

Tarih: 30 Ocak 2020, Perşembe

Saat: 18:30-20:00

Adres: Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen Sk. No: 10 Eminönü

Nâzım Hikmet’in yazımına ilk olarak 1930’lu yılların sonunda başladığı, son şeklini 1950’lerde hapisten çıktıktan sonra verdiği ve yayımlanması ancak yazarı öldükten yıllar sonra, 1968’de gerçekleşen Kuvâyi Milliye, hem yazılış hem yayımlanış hem de okur tarafından alımlanışı açısından Türkçe edebiyatın en ilginç örneklerinden biridir. Nâzım Hikmet’in ya da yazdığı metinlerin ideolojik olarak bağlı olduğu hatta ilham aldığı komünist bir yörüngenin varlığı bugüne kadar sıkça üzerinde durulan bir konu olsa da, tek başına ele alındığında Kuvâyi Milliye’nin yorumladığı ve 1919-1922 yılları arasını kapsayan Milli Mücadele döneminin, komünizmden çok Nutuk tesirinde ve Atatürk’ün lider olarak öne çıktığı resmi tarih anlayışıyla kaleme alındığı görülmektedir. Oysa aynı Kuvâyi Milliye, Nâzım Hikmet tarafından yeniden yazılacağı Memleketimden İnsan Manzaraları’nın bir parçası olduğunda, söz konusu tarih ve dönem anlayışının tümüyle değiştiği ve Milli Mücadele’nin, bir lider etrafında gelişen donuk ve epik bir kahramanlık ânı değil, emperyalist güçlere karşı girişilen bir halk hareketi olarak değerlendirildiği görülür. İki metnin yıllar içinde, Türkiye’deki etkin ideolojik kamplarca (İslamcılık, milliyetçilik, ulusalcılık) yorumlanış ya da sahipleniliş/reddedilişindeki farklılıklaşmalarsa; metinden yola çıkan ancak metin-dışı koşulların etkisiyle şekillenen yeni bir katman olarak görülebilir.