Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > Peyami Safa’nın Eserlerinde Mütareke ve Milli Mücadele

Peyami Safa’nın Eserlerinde Mütareke ve Milli Mücadele

by tarihvakfi


Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları online olarak devam ediyor.

Engin Kılıç’ın koordinatörlüğünde, 2019 Güz – 2020 Bahar döneminde “Tarih ve Edebiyatta Mütareke ve Milli Mücadele” temasıyla yapılmakta olan Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları seminer dizisinin son iki sunumunu salgından dolayı tamamlayamamıştık. Seminer dizisinin ikinci sunumunda “Peyami Safa’nın Eserlerinde Mütareke ve Milli Mücadele” başlığıyla Seval Şahin konuğumuz olacakİlgili yayın kaydını 23 Temmuz 2020 Perşembe saat 18.30’da Tarih Vakfı Youtube kanalından izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/TarihVakfiLive

Bu konuşmada Peyami Safa’nın külliyatının tamamlanması projesini yürüten Seval Şahin önce Peyami Safa’nın yazdığı yıllardaki edebi ve kültürel bağlama odaklanıyor ve o dönemde bugüne kıyasla çok daha canlı bir “edebi kamu”nun varlığını ortaya koyuyor. Ardından yazarın hayat hikâyesine ve yazarlık kariyerinin dönemlerine ve temel dinamiklerine değiniyor.

Konuşmanın odağını ise, başlıkta ortaya konduğu gibi, yazarın Mütareke ve Milli Mücadele’yi konu edinen eserleri oluşturuyor. Şahin, Sözde Kızlar, Mahşer, Bir Akşamdı, Biz İnsanlar, Süngülerin Gölgesinde, Ateş ve Gün Doğuyor adlı eserlerinden yansıyan savaş dönemi anlatısını analiz ediyor. Bir kısmı ilk kez gün yüzüne çıkacak olan bu eserlerin tefrika ve/veya kitap olarak yayımlanma süreçlerini de ele alan Şahin,  hem bilinenin ötesinden bir Peyami Safa portresi çiziyor hem de adı geçen eserler üzerinden Türk “savaş edebiyatı”na çok önemli bir katkı yapacak bir perspektif ortaya koyuyor.

 

Seval Şahin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesidir. Doktora tezini Tanpınar’da Oyun üzerine yapmıştır. Edebi biçimlerin sosyolojisi, edebiyatta gündelik hayat ve polisiye romanla ilgilenmektedir. 2011-2014 yılları arasında, “1884-1928’de Türkiye’de yayımlanmış telif polisiye eserlerin tarihi” üzerine TÜBİTAK destekli bir araştırma projesi yürütmüştür. Kültürel Sermaye, Kibar Hırsız ve Şehir (Bağlam Yayınları, 2011), Modernizmin Oyunu-Oyunun Modernizmi, Tanpınar’da Oyun (Kapı Yayınları, 2013) ve Cinai Meseleler- Osmanlı- Türk Polisiye Edebiyatında Biçim ve İdeoloji (1884-1928) (İletişim Yayınları, 2017), Talih, Tesadüf ve İrade: Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Romancılığı Üzerine Düşünceler (İletişim Yayınları, 2019) adlı kitapları bulunmaktadır. Ayrıca çok sayıda kitabı yayına hazırlayan Şahin’in bir de Açık Radyo’da hazırlayıp sunduğu, her hafta perşembe günleri saat 14:00’te yayımlanan “Günün ve Güncelin Edebiyatı” adlı bir programı bulunmaktadır.