Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > Aysun Akan, “Mütarekenin Kadın Gazetecileri” Perşembe Konuşmaları

Aysun Akan, “Mütarekenin Kadın Gazetecileri” Perşembe Konuşmaları

by tarihvakfi


Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları online olarak devam ediyor.

Engin Kılıç’ın koordinatörlüğünde, 2019 Güz – 2020 Bahar döneminde “Tarih ve Edebiyatta Mütareke ve Milli Mücadele” temasıyla yapılmakta olan Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları seminer dizisinin son iki sunumunu salgından dolayı tamamlayamamıştık. Şimdi sunumlarımızı Youtube kanalımızda yayınlayarak seminer dizimizi tamamlıyoruz. İlk olarak “Mütarekenin Kadın Gazetecileri” başlıklı sunumuyla Aysun Akan, 16 Temmuz Perşembe günü saat 18:30’da vakfımızın Youtube kanalında konuğumuz olacak.

Tanzimat reformları sonrası kızların örgün eğitim görmeye başlaması, tekstil, tütün gibi sektörlerde kadınların çalışmaya başlaması ile kadının toplumsal hayattaki görünürlüğü arttı. Basın sektöründe de muharrireler ortaya çıkmaya başladı. Kadınlarla ilgili konular erkek muharrirler tarafından daha önce ele alınmış olsa da kadın muharrirler, hem kadınlarla ilgili konularda hem de toplumsal siyasal konularda yazdıkları romanlarda, dergilerde ve gazetelerde kendi söylemlerini oluşturmaya başladılar.

Petek (Kypseli) (1845), Gitar (1862), Şükûfezar (1886) Osmanlı döneminde kadınlar tarafından çıkarılan ilk dergilerdir. Ulviye Mevlan tarafından çıkarılan Kadınlar Dünyası (1913) ise kadın sorunlarına cesaretle eğilen, yazarları ve mürettipleri kadın olan, tarihsel öneme sahip ilk kadın gazetesidir. Bu konuşma 19. yüzyılın sonu 20. yüzyılın başlarında kadınlara yönelik gazete ve dergilerde ve diğer süreli yayınlarda gazetecilik yapan kadınların izini sürmeye ve özellikle Mütareke dönemi gibi önemli bir dönemde yazdıkları konular üstünden kadınların tarihe nasıl tanıklık ettiklerini tartışmaya çalışacaktır.

Aysun Akan lisans eğitimini Ankara Üniversitesi, İletişim Fakültesi’nde (BYYO) (1990), yüksek lisansını Londra Üniversitesi, School of Oriental and African Studies’de (1999), doktorasını Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı’nda (2009) tamamladı. 2005’ten beri İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesinde, İletişim Çalışmalarına Giriş, İletişim Kuramları, Medyada Araştırma Yöntemleri, Türk Medya Tarihi, Medya ve Siyaset derslerini vermektedir.