Tarih Vakfı > Etkinlikler > Ankara Tartışmaları > “Müzikle Ankara Tarihi: Kuşbakışı Bir Girizgah”

“Müzikle Ankara Tarihi: Kuşbakışı Bir Girizgah”

by tarihvakfi

  • Tarih:
  • Yer: Ankara Tarih Vakfı
  • Adres: Remzi Oğuz Arık Mah. Paris Cad. 49A/1 Çankaya
  • Şehir:

Tarih Vakfı Ankara Tartışmaları Murat Meriç ile devam ediyor. Dönemin 14. ve son konuşması “Müzikle Ankara Tarihi: Kuşbakışı Bir Girizgâh” başlığıyla 24 Mayıs Cuma günü saat 18:00’de gerçekleşecek.

Ankara sadece “gri” ile özdeşleştirilen bir başkent değil! Zannedildiği kadar sıkıcı da değil üstelik. Resmiyet, hükümet, bakanlıklar, kuvvet komutanlıkları, devlet daireleri her ne kadar bu başkentin karakterinin önemli bir bileşeniyse de şehri sadece buralara indirgemenin imkânsızlığı da ortada. Bu resmin bir başka önemli ekseni ve tamamlayıcısı ise baştan beri sanat, edebiyat ve müzik oldu. Özellikle müzik denilince, sanki o resmiyete inat, “hafif” poptan “ağır” rock’a, pavyon müziğinden türkü barlara şaşırtıcı bir zenginliğe ev sahipliği yaptı bu şehir. Hâlâ da yapıyor… Bir çok öncü müzisyeni de bağrından çıkardı… Sonra “serbest şehir”, şehirlerin şehri İstanbul’a uğurladı çoğunu. Bir kısım öncü deneysel müzisyeni ise taa Amerikalara…

Tarih Vakfı, 2018-1019 döneminin Ankara Tartışmaları’nı müzikli ve müzikle Ankara tarihine uzanarak kapatıyor. Uzun senelerdir bu renkli ve canlı dünyanın, kültürün içinden başka bir Türkiye tarihine pencere aralayan Murat Meriç bu söyleşi/dinletisinde içinden Ankara geçen, Ankara’dan söz eden şarkılara, oradan Ankaralı şarkıcılara, geçmişten bugüne Ankara’nın müzikli mekanlarına bir kısa yolculuğa çıkaracak bizleri. Bol müzikli ve görüntülü o yolculukta Çankırı caddesinde açılan kulüplerden Lunapark Gazinosu’na, Kavaklıdere’deki diskolardan SSK İşhanı içindeki rock barlara uzanacağız. Tabii Ankara Palas’ta düzenlenen cazlı baloları, farklı mevkilere yayılmış sazlı köçekli pavyon eğlencelerini, Gençlik Parkı’ndaki çay bahçelerinde yapılan aileye mahsus dinletileri ve büyük konser alanlarını unutmadan… Ankara sokaklarında geçmişin izlerini ararken hafızamızı o sokakları anlatan şarkılar eşliğinde tazeleyeceğiz (tabii ki yaşı tutanlarımız için!). Ve, konuya giriş niteliğindeki bu sunuşla, gelecek yıl daha düzenli yapmayı düşündüğümüz “Müzikli Ankara Tarihi”ne de bir kapı aralamanın denemesini yapacağız böylece…

Murat Meriç

1972’de doğdu. Çanakkale ve İzmit’te okudu. Ankara’da kimya mühendisliği eğitimi alırken, dinlediği müziğin tarihine merak saldı ve oradan ilerledi. Kendini bildi bileli plak topluyor; okuyor, dinliyor, dinlediklerini yazıyor, sevdiklerini çalıyor. Kedi gibi meraklı. Rakı, roka, bamya, erik seviyor. Ara ara İstanbul’da yaşıyor ama Ankaracı. 1996’da Müzük adlı dergiyi çıkartan ekipten. Sonrasında Roll mürettebatına katıldı. Mürekkep, Birikim, Milliyet Sanat, Virgül, Bant gibi dergilerde yazıları yayınlandı. Yeni Binyıl, Radikal ve BirGün’de yazılar yazdı. Ankara’da Radyo Arkadaş’ın kuruluşuna katıldı ve pek çok radyoda programlar yaptı. Şu anda Açık Radyo’da, “Harici Bellek / Şarkılarla Dünya Tarihi” adlı programı hazırlıyor ve sunuyor. Pek çok televizyon programının danışmanlığını yaptı, metnini yazdı. 2002 – 2003 yıllarında hazırlayarak sunduğu “Kırkbeşlik” adlı televizyon programı TRT’de yayımlandı. Kalan Müzik için bir Tülay German albümü (Burçak Tarlası 64 – 87, 2001) derledi, pek çok albüme yazar ve danışman olarak katkıda bulundu. Pop Dedik / Türkçe Sözlü Hafif Batı Müziği (İletişim Yayınları, 2006) ve 100 Şarkıda Memleket Tarihi (Ağaçkakan Yayınları, 2016) adlı iki kitabı, üzerinde çalıştığı pek çok projesi var. Üniversitelerde ve kültür merkezlerinde müzik tarihi üzerine seminerler verdi, veriyor. Düzenli olarak Gazete Duvar, SporArena+ ve KAFA’da yazıyor.