Serinin beşinci konuşmasında Gülhan Balsoy “Geç Osmanlı Erken Cumhuriyet Polisiye Edebiyatında Şeytan, Tilki ve Kurnaz Kadınlar’’ başlıklı konuşmasıyla 26 Ocak Perşembe günü saat 18:00’da Tarih Vakfı Eminönü binasında bizlerle olacak. Bu konuşmada Balsoy, tarihsel hakikat ve edebi hakikat arasındaki ilişkiyi genellikle edebiyatın daha az derinlikli bir türü kabul edilen polisiye edebiyat örneği üzerinden ele alacak. Geç Osmanlı- erken Cumhuriyet polisiye edebiyatında sıklıkla karşımıza çıkan kadın suçlular ve suç örgütü liderlerini; kadınların toplumsal rollerinin değişimi, bunun yarattığı endişeler, bu dönemde özellikle İstanbul’un hızla kentleşmesinin getirdiği tekinsizlik, Cumhuriyetin kurulmasıyla yeniden tanımlanan toplumsal cinsiyet kodları gibi büyük ölçekli dönüşümlerle birlikte düşünmek mümkün. Balsoy sunumunda polisiye edebiyattaki kadın suçlular toplumsal ve tarihsel dönüşümün doğrudan bir yansıması mıdır yoksa edebiyat ve tarih ilişkisini daha katmalı bir şekilde mi ele almalıyız sorularını düşünmeye çalışacak.
Tarih Vakfı’nın iki haftada bir Perşembe günleri düzenlediği Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları’nın 2022 Sonbahar döneminin konusu Tarih ve Edebiyat.
İpek Hüner Cora’nın koordinatörlüğünde gerçekleşecek konuşmalar edebiyat ve tarih disiplinlerinin kesişimini ele alıyor. Farklı türlerde ve alfabelerde yazılmış metinlerin Osmanlı edebiyat tarihindeki konumu, dil ve edebiyat ilişkisinin geç Osmanlı/erken Cumhuriyet dönemlerinde dönüşümüne odaklanırken, edebiyat ve tarih disiplinlerini birbirinden ayrı ayrı düşünmenin imkansızlığını vurguluyor. Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları bu dönemde, aynı zamanda edebiyat tarihi yazımına dair farklı tartışmalara da katılımcıların dikkatini çekmeyi amaçlıyor.
Tarih Vakfı Eminönü Binasında gerçekleşecek etkinlik herkese açıktır. Katılım için kayıt gerekmemektedir.
Sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız!
Adres: Tarih Vakfı Eminönü Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen Sk. No: 10 Eminönü