Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > Emel Akal, “1920 Anadolu’sunda Sosyalist Örgütlenmeler ve Şerif Manatof”

Emel Akal, “1920 Anadolu’sunda Sosyalist Örgütlenmeler ve Şerif Manatof”

by Tarih Vakfı

Doç. Dr. Y. Doğan Çetinkaya koordinatörlüğünde, 2021 Bahar dönemi “Türkiye Komünizminin Tarihsel İzleri” temasıyla gerçekleşiyor. Vangelis Kechriotis Anısına Perşembe Konuşmaları adıyla düzenlediğimiz seminer dizisinin dördüncü sunumunda “1920 Anadolu’sunda Sosyalist Örgütlenmeler ve Şerif Manatof” başlığıyla Emel Akal 20 Mayıs 2021 saat 18:30’da konuğumuz olacak.

1920 Anadolu’sunda Ankara-Eskişehir merkezli “Türkiye Bolşevik Komünist Partisi” ve “Türkiye Halk İştirakiyun Fırkası” adları ile partiler kurulmuştur. Türkiye Bolşevik Komünist Partisi’nin ve Eskişehir’de yayımlanmaya başlayan İşçi, Arkadaş ve Yeni Dünya adlı gazetelerin isim babası Şerif Manatof’tur. Lenin’le Cenevre’de tanışan, 1917 Şubat Devrimi’nde Başkurtların özerklik mücadelesinin önde gelen aktörlerinden olan, 1918’de Sovyet Hükümeti’nin Milli İşler Komiserliğine bağlı olarak kurulan Muskom’un üç yöneticisinden biri olan, Mustafa Suphi ile orada tanışan Manatof’un Anadolu günleri ilgiye değerdir. Manatof persona non grata ilan edilip sınır dışı edildikten sonra kurulan Türkiye Halk İştirakiyun Fırkası’nın macerası ise 1922’sonuna kadar sürecektir.