Tarih Vakfı > Etkinlikler > Ankara Tartışmaları > Almanlar Gibi Uzun Boylu ve Kuvvetli Nasıl Olunur? Türk-Alman İlişkilerinin Kültürel Tarihine Giriş (1871-1918)

Almanlar Gibi Uzun Boylu ve Kuvvetli Nasıl Olunur? Türk-Alman İlişkilerinin Kültürel Tarihine Giriş (1871-1918)

by tarihvakfi

  • Tarih:
  • Yer: Ankara Tarih Vakfı
  • Adres: Remzi Oğuz Arık Mah. Paris Cad. 49A/1 Çankaya
  • Şehir:

Tarih Vakfı Ankara Tartışmaları kapsamında 31 Mart 2023 Cuma günü saat 19.00’da Can Eyüp Çekiç’in gerçekleştireceği “Almanlar Gibi Uzun Boylu ve Kuvvetli Nasıl Olunur? Türk-Alman İlişkilerinin Kültürel Tarihine Giriş (1871-1918)” başlıklı konuşmasına davetlisiniz.
Konuşma yüz yüze olacaktır. Etkinliğe kayıt yaptırmanız gerekmemektedir.
 
Tarih Vakfı Ankara Temsilciliği
Güneş Sokak Sönmez Apartmanı No:17/4 Aşağı Ayrancı/Ankara

Wilhelm çocukluğunda annesine nasıl intikam yemini etmişti? Frederik uzun boylu erkeklerin kısa boylu kadınlarla evlenmesini neden yasaklamıştı? Alman kadınları neden keman çalmaz?

1871’de Paris’i işgal eden Alman ordusu, Osmanlı hükümetleri ve aydınları için ilham kaynağı oldu. “Alman Ruhu,” ahlakı, disiplini, askeri sistemi, günlük yaşam pratikleri üzerine çok sayıda Osmanlıca yayın yapıldı. İki ülke Birinci Dünya Savaşı’na aynı saflarda katılırken, Osmanlıların tahayyülünde müttefikinin yeri belki de Almanya’nın hakkettiğinden ya da olduğundan daha yukarıdaydı. Osmanlı aydınının ülkesi ve toplumu için kurduğu hayal, Almanya’yı aşmıştı. Can Eyüp Çekiç bu konuşmasında Türk milliyetçiliğinin doğuşunu ve ideal Türk kimliği arayışını, Osmanlı’nın son döneminde Almanya ve Almanlar üzerine yapılan değerlendirmeler aracılığıyla anlatıyor.

Can Eyüp Çekiç

2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden lisans derecesi alan Can Eyüp Çekiç daha sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı’nda yüksek lisans programından mezun oldu. 2016 yılında Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktora çalışmalarını tamamladı. “Savoir vivre Cosmopolite: Ottomanism and Cosmopolitanism in Ahmed Midhat’s Alafranga” adlı bir kitabı ve “On the Front and at Home: Women in Modern Ottoman Epic” ve “Ottomanism at Its Final Gasp: Memoirs of The Ottomans on Duty in Arab Provinces during World War I” adlı makaleleri yayımlandı. 2019 yılında Londra Üniversitesi, SOAS’ta doktora sonrası çalışmalarını gerçekleştirdi. Osmanlı Çağdaşlaşması, Modern Orta Doğu Tarihi ve Mütareke Dönemi üzerine araştırmalarına devam etmekte olan Çekiç halen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.