DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:301

Toplumsal Tarih Sayı:301

Ocak 2019

60.00 TL

Stokta

ISBN: 9771300702598

Toplumsal Tarih dergisinin 301. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih, yeni yıla yeni kapak ve logo tasarımıyla birlikte, “Abdülhamid’i Nasıl Bilirsiniz?” başlıklı özel dosyasında gerek 33. yıl süren hükümdarlığı dönemindeki icraatlarıyla gerekse de günümüz Türkiye siyasetinde yaşanan kutuplaşmalar içerisindeki yeriyle hep çok tartışılmış olan II. Abdülhamid’i ve dönemini ele alarak başlıyor.

Toplumsal Tarih dergisi, yeni yılda 301. sayısını okuyucularına sunmaya hazırlanıyor. Edhem Eldem’in editörlüğünde hazırlanan II. Abdülhamid dosyasında yer alan yazılar, hem Abdülhamid dönemi tarihçiliğinin “Ulu Hakan mı, Kızıl Sultan mı?” tartışmasından bu yana kat ettiği mesafeyi gözler önüne sermeyi hem de bu dönemin günümüzde en çok tartışma konusu edinilen yönlerine dair yeni ve eleştirel perspektifleri sunmayı amaçlıyor.

Cemil Aydın, Gökhan Çetinsaya, Selim Deringil, François Georgeon, Nadir Özbek ve Saadet Özen’in katkılarıyla hazırlanan dosyada bir araya gelen yazılar, aralarında farklı görüş ve vurgu farkları barındırmakla beraber dengeli ve okuyucunun sentez yapmasına imkân veren bir bütünlük oluşturuyor. Ayrıca yazıların birçok görsel ve örneklerle zenginleştirildiği sayı, akademik olmayan okuyuculara da hitap ediyor.

Sayının dosya dışındaki sayfalarında yer alan Ahmet Akşit’in “Karagöz’de Kadınların Yeri ve Mizaha Katkıları” başlıklı makalesi ise 19. yüzyıl sonundan başlayarak “ıslah” edilmelerinden önce Karagöz oyunlarında kadınların temsilinin ne kadar çeşitli olduğunu gösteriyor. Oya Kasap Ortaklan’ın “Kolonyalizmi Seyretmek: Trablusgarp Savaşı (1911-1912)” başlıklı makalesi makalesi ise kolonyalist söylemin sinematografik dili nasıl değiştirdiğini Trablusgarp Savaşı’na ilişkin filmler üzerinden tartışıyor.

Edhem Eldem, L’Illustration dergisinde II. Abdülhamid’in kapakta yer aldığı beş ayrı sayıyı tanıtıyor. Murat Cankara, Osmanlı’da Gayrimüslim Basından başlıklı köşesinde bu ay tamamen Ermeni harfleriyle Türkçe çıkan ilk süreli yayınlardan biri olan Mecmua-i Havadis dergisinin önemini tartışıyor. Emel Seyhan ise her ay hazırladığı köşesinde Osmanlı basınında 100 yıl önce üzerinde durulan haberleri aktarmaya devam ediyor.

Dergimize bayiilerimizden, web sitemizden ve Facebook sayfamızdaki “Şimdi Alışveriş Yap” butonu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Keyifli okumalar…

İçindekiler – Ocak 2019

Yayım Tarihi: Mart-2021
Stok kodu: TT.3301 Kategoriler: ,

Ek bilgi

Ağırlık 0.3 kg
Boyutlar 30 × 21 × 0.5 cm