DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:291

Toplumsal Tarih Sayı:291

Mart 2018

Stokta

Toplumsal Tarih dergisinin 291. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih,Mart2018 sayısında “Tarih Eğitimi ve Tarihsel Empati” başlıklı dosyayı kapağataşıyor.

Fırat Güllü’nün editörlüğünde hazırlanan dosyada toplumsal barışahizmet edecek bir tarih eğitimi anlayışında “tarihsel empati”nin rolü elealınıyor. Fırat Güllü-Nalan Balcı, Erol Köroğlu-Zeynep Adıgüzel, AnnLowBeer veJohn Cairns de yazılarıyla dosya konusuna katkıda bulunuyor.

Fırat Güllü ve Nalan Balcı, “Tarih Eğitimi,Barışın Dili ve Tarihsel Empati” başlıklı yazılarında bu yıl Tarih Vakfıöncülüğünde gerçekleştirilen “Tarih Eğitimi ve Barışın Dili: Gençler TarihiFarklı Perspektiflerden Tartışıyor veYazıyor” isimleri projeyi, aşamalarını veamaçlarını anlatıyor.

Erol Köroğlu ve Zeynep Adıgüzel, yine atölyeçalışmalarından hareketle tarih eğitiminde eleştirel okuryazarlık meselesininönemine “Barışın Dili: Gençler Tarihi Farklı Perspektiflerden Tartışıyor ve Yazıyor”başlıklı yazılarında değiniyor.

AnnLow- Beer, “Empati ve Tarih” başlıklıyazısında empati kavramının tarihsel sürecine ve bu kavrama ilişkin farklıbakış açılarına yer veriyor.

John Cairns ise, “Tarihte Empati Üzerine BazıDüşünceler” başlıklı yazısında empati kavramının psikolojik temellerinden yolaçıkarak, empatinin nitelikleri, öğretilmesi ve tarihsel empati kavramı üzerindeduruyor.

Dosya dışındaki yazılarda İ. Arda Odabaşı, sonOsmanlı padişahı VI. Mehmed Vahdeddin’in biat merasimi esnasında görevibaşındaki bir gazetecinin yine görevleri başındaki polis memurları tarafındanhakarete ve şiddete maruz kalmasını “1918’de Bir Gazeteciye Yönelik PolisŞiddeti” başlıklı yazısında anlatıyor.

Özlem Çaykent ve Sinan Kaya, “Ali Akyıldız ile‘Padişah-ı Mecâzi’ Kadınlar, Harem ve Tarih Üzerine” başlığıaltındaHaremin Padişahı: Valide Sultan,Harem’de Hayat ve Teşkilatkitabının yazarı Ali Akyıldız ile bir söyleşigerçekleştiriyor.

Senem Timuroğlu, “Var ile Yok Arasında BirEntelektüel Osmanlı Kadını: Hatice Zinnur” başlıklı yazısında Avrupa’yı gezenOsmanlı kadın seyyahların öncülerinden sayılan, fakat tarih anlatısında yerinialamamış olan Hatice Zinnur’un varlığına işaret ediyor.

Caner Yacan, Cumhuriyet modernleşmesinisorunsallaştırarak sürecin kadınların kendilerini temsil edebilmelerine olanaksağlayacak bir siyasal parti örneğini nasıl sabote ettiğini “Bir SiyasalMücadele Örneği: Kadınlar Halk Fırkası” başlıklı makalesinde ele alıyor.

Sinan Şanlıer, “Lenin,Troçki, Demir Saçlar ve Arada, Bir de Stalin Var…” başlıklı yazısında NâzımHikmet’in “Sada” başlıklı şiirinin farklı dönemlerdeki basımlarında yapılantahrifatlar üzerinde duruyor.

Mehmet Perinçek, 5 Mart1953’te hayatını kaybeden J. Stalin’in cenaze törenine DP hükümeti tarafındangönderilen heyeti ve hükümetin Sovyetlere ilettiği taziye mesajlarını “Ölümünün65. Yılı: Stalin’in Cenaze Töreninde DP Hükümeti Heyeti” başlıklı yazısındaanlatıyor.

Dijital Arşivler-KütüphanelerbölümündeAlpaslan Fener, “İran Bilim, Fen ve TeknolojiAraştırmaları Enstitüsü”nü tanıtıyor.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, “Gözden Kaçanlar” dizisinde buay Abide-i Hürriyet’e yer veriyor. Edhem EldemL’Illustration’un 27 Ocak 1877 tarihli nüshasından “İstanbul Konferansı’ndaAvrupa Murahhasları” başlıklı makaleyi aktarıyor. Berat Seçkin Demirok, güncelsayfalarında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde bu sezon ilkigerçekleştirilen “Arka Oda Toplantıları”na yer veriyor.Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay”ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.

İlgili Kişi:

Merve Aydın

MarjinalPorterNovelli

[emailprotected]

www.tarihvakfi.org.tr 12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışmadalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir siviltoplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularınınkatkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik vetoplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim,yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler vekonusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesindeve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgiiçinwww.tarihvakfi.org.tradresini ziyaret edebilirsiniz.

Stok kodu: TT.3291 Kategoriler: ,

Ağırlık 0.3 kg