DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:289

Ocak 2018

Stokta

BASIN BÜLTENİ

Toplumsal Tarih dergisinin 289. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih ’in okurlarına bir yeni yıl armağanı var:“İstanbul Sokak Satıcılarının Nidaları: 1900’lerin başından Bir FotoğrafAlbümü”.Albümde İstanbul sokaklarından çeşitli seyyarsatıcıların fotoğrafları ve mallarını satmak için çıkardıkları seslerinnotaları yer alıyor.

Ocak2018 sayısı, Ahmet Akşit’in “Teodor Kasap, Kâtip Salih ve Ahmed Midhat:Nev-Îcâd Karagöz’ün Doğuşu” başlıklı makalesini kapağa taşıyor. Ahmet Akşit, 19. yüzyılın sonundaKaragöz’den ayrılarak ortaya çıkan yeni oyunlar ile bu oyunların baş temsilcisiKâtip Salih’i ve yeniliklerini anlatıyor.

Zafer Toprak,Ekim Devrimi özel sayısında başlamış olduğu yazı dizisine “Ekim Devrimi, LeninveAydınlık’ta (1921-1925) MarksistKadınlar” ile devam ederek,Aydınlık’takadın Marksistlerin kadın sorunu ve Lenin üzerine yazılarına yer veriyor.

CengizYolcu, “Sofya’da Medfun Bir Osmanlı Sultanı: V. Murad’ın Kızı Fatma Sultan” başlıklıyazısında V. Murad’ın kızı Fatma Sultan’ın ölüm tarihinin bilinenden aslındaiki yıl öncesine çekilebileceğini görsel ve basılı malzemeyle kanıtlıyor.

MuratR. Şiviloğlu, “Muhafazakârlar İçin Masallar:Binbir Gece MasallarıNasıl Çevrilme(me)li?” başlıklı yazısındaEkrem Demirli başkanlığında bir ekip tarafından hazırlananBinbir Gece Masallarıedisyonuna eleştirel bir gözle bakıyor.

EmreCan Dağlıoğlu, “YönDergisi 1964 RumTehcirini Nasıl Gördü?” başlıklı yazısındaYöndergisi çevresinin ve sol siyasetin bu konudaki çizgisini aktarıyor.

SinanYıldırmaz, “93’ler Manifestosu ve Entelektüellerin Savaşı: ‘Savaş İçinAkademisyenler’” başlıklı yazısında 1. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın “haklısavaşı”nı savunan manifestoyu ve imzacılarını anlatıyor.

RobertSchild, Kitabiyat yazısında Siren Bora’nın Gözlem Yayınevi’nden çıkanAnadolu Yahudileri-Ege’de Yahudi İzlerikitabını inceliyor.

Zerrinİren Boynudelik, Emine Önel Kurt, Çağla Ormanlar Ok, “Erkek Bacağını Giydirmek:Çorap” başlıklı yazılarında Avrupa Resminde Kılık Kıyafet konusunda bu kezerkek bacak giysisinin hangi aşamalardan geçtiğine yer veriyor.

EmineŞahin, dergide bu sayıdan itibaren yer almaya başlayan dünyadaki veTürkiye’deki dijital arşivlerin tanıtımına “Katar Dijital Kütüphanesi” ile ilkkatkıyı sağlıyor.

Edhem Eldem,L’Illustration’un24 Şubat 1912 tarihli nüshasından “Kızıldeniz’de İtalyan Harekâtı” başlıklımakaleyi aktarıyor.Emel Seyhan“Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devamediyor.ArkeologlarDerneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” dizisinde bu ayHakan Taştan “Arkadius Sütunu’nun Ardından” başlıklı yazısıyla yer alıyor.Güncel haberlerde Berat Seçkin Demirok, Boğaziçi Üniversitesi BizansÇalışmaları Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Anadolu’da Biz BizansKenti: Amorium” konferans ve sergisini anlatıyor.

İlgiliKişi:

MerveAydın

MarjinalPorter Novelli

[emailprotected]

www.tarihvakfi.org.tr 12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışmadalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir siviltoplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularınınkatkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik vetoplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim,yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler vekonusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesindeve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgiiçinwww.tarihvakfi.org.tradresini ziyaret edebilirsiniz.

Stok kodu: TT.3289 Kategoriler: ,

Ağırlık 0.3 kg