DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:288

Aralık 2017

Stokta

BASIN BÜLTENİ

Toplumsal Tarih dergisinin 288. sayısı çıktı!

Toplumsal TarihAralık 2017 sayısında Edhem Eldem’in “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Günümüze Adalet, Eşitlik, Hukuk ve Siyaset Üzerine” başlıklı makalesini kapağa taşıyor.

Edhem Eldem, adalet kavramınınTürkiye toplum ve siyasetindeki temellerini ve geçmişten bugüne serüveninitartışıyor.

Zafer Toprak, “Yüzüncü Yılında Hukuk-ı Aile Kararnamesi” başlıklıyazısında Medeni Kanun’un öncüsü kabul edilen Hukuk-ı Aile Kararnamesi’ni vehükümlerini, yayınlanışının yüzüncü yılında tekrar ele alıyor.

İbrahim Göksel Baykan, imparatorluk ve İstiklal Harbi için önemlikaynaklardan sayılan asker hatıralarından İbrahim Şükrü Bey’in ilk defayayımlanacak anılarını “İbrahim Şükrü (Tüzün) Bey’in I. Dünya Savaşı veİstiklal Harbi Hatıraları” başlıklı yazısında aktarıyor.

Nadir Özbek, “Osmanlı’dan Günümüze Darülaceze: Sosyal PolitikaZihniyeti ve Kent Yoksulluğunun Değişen Niteliği” başlıklı yazısında kurulduğugünden bu yana Darülaceze’nin tarihini ve hem kurumun hem de sosyal politikazihniyetinin değişen yapısını anlatıyor.

Ceren Abi, “Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeoloji Siyaseti Üzerine”başlıklı yazısında Zeynep Çelik’inAsar-ıAtika: Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeoloji Siyasetiadlı kitabını inceliyor.

Cem Güldüren, medrese öğrencilerinin zorunlu askerlikten muaftutulmalarına yönelik toplumsal ve yasal düzenlemeleri “Osmanlıİmparatorluğu’nda Medrese Öğrencilerinin Askerliği Meselesi” başlıklı yazısındaaktarıyor.

Ömer Ulusoy, “80’li Yıllarda Bir Aydın Girişiminin KuruluşSerüveni: Ekin A.Ş.’den Bilar A.Ş.’ye” başlıklı yazısında,80’lerin baskıortamında bir aydın girişimi olarak kurulan Ekin A.Ş’yi ve şirketin BilarA.Ş’ye dönüşme sürecini anlatıyor.

Barış Çatal, İspanya İç Savaşı yaşanırken Amerika’da çeşitli toplantıve faaliyetlere katılan Sabiha Zekeriya Sertel’inTangazetesinde bu konuda yayımladığıyazılara “Amerika’da İspanya İç Savaşı’na Destek Faaliyetleri ve SabihaZekeriya’nın Tanıklıkları” başlıklı yazısında yer veriyor.

Zerrin İren Boynudelik, Emine Önel Kurt ve Çağla Ormanlar Ok,“Giysinin Mucize Ayrıntısı: Düğme” başlıklı yazılarında Avrupa resminde kılıkkıyafet konusunu bu kez giysilerin basit gibi görünen ayrıntısı düğmelerüzerinden inceliyor.

Edhem Eldem,L’Illustration’un 17 Ocak 1914 tarihlinüshasından “Kudüs’teki İlk Havacılar” başlıklı makaleyi aktarıyor.Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay”ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.

İlgili Kişi:

Merve Aydın

Marjinal Porter Novelli

[emailprotected]

www.tarihvakfi.org.tr 12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışmadalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir siviltoplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularınınkatkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik vetoplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim,yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler vekonusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilinciningelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili dahaayrıntılı bilgi içinwww.tarihvakfi.org.tradresini ziyaret edebilirsiniz.

Stok kodu: TT.3288 Kategoriler: ,

Ağırlık 0.3 kg