DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:286

Ekim 2017

Stokta

BASIN BÜLTENİ

Toplumsal Tarih dergisinin 286. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih Ekim2017 sayısında Carter V. Findley’in “İtaatkâr ve Tahripkâr: Bir Romancı veFeminist Olarak Fatma Aliye” başlıklı yazısını kapağa taşıyor.

CarterV. Findley, Fatma Aliye Hanım’ın kadın kahramanlarını ve bir feminist yazarolarak farklı sınıflardan Osmanlı kadınlarına bakışını ele alıyor.

EnisTulça ve Emre Öktem, “Conker’lerin Kaleminden Enver Paşa’nın TrablusgarpHatıratına Yorumlar” başlıklı yazılarıyla, Enver Paşa’nın Conker/Tulça ailearşivinde bulunan Trablusgarp hatıratını ve bu hatırata Conker’ler tarafındandüşülmüş notları aktarıyor.

TurhanKaçar, Avrupa Hun tarihinin yazılı kaynaklarında önemli bir yer tutanPriscus’un Türk tarihçiliğinde bir kaynak olarak değerlendirilişini “Priscus’uNasıl Okumalıyız?” başlıklı yazısında ele alıyor.

Mehmet Ö. Alkan,“1960 Darbesi ve Üniversiteden Tasfiyeler: 147’ler Olayı” başlıklı yazısında,KHK’lar ile üniversitelerden ilk ihraçların gerçekleşmesinin yıldönümünde, 1960darbesinin ardından yapılan “147’ler” tasfiyesini anlatıyor.

KudretÇobanlı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu kadrolarının misak-ı milliçerçevesinden sınırları muhafaza etme çabalarını ve bunun için yaptıklarıuygulamaları “Bir ‘Tehlikeli Mekân’ Olarak Sınırlar: Cumhuriyet’in KurucuKadrolarının Gözünden Doğu ve Güneydoğu Sınırları” başlıklı yazısıylaaktarıyor.

SinanYıldırmaz, Demir ve Madeni Eşya İşçileri Sendikası’na ait bültende K.T.imzasıyla yer alan karikatürlerin, sendikanın başkanı Kemal Türkler’ ait olup olmadığını“İstanbul Demir Madeni Eşya İşçileri Sendikası Haber Bülteni ve Karikatürist(?) Kemal Türkler” başlıklı yazısında sorguluyor.

Zerrinİren Boynudelik, Emine Önel Kurt ve Çağla Ormanlar Ok, “Matem Siyahı” başlıklıyazılarında Avrupa resminde kılık kıyafet konusunu bu kez korkunun, karanlığın,ölümün ve matemin temsilcisi siyah renk üzerinden inceliyor.

ArkeologlarDerneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” dizisinde bu ayBeril Sarısakal “Silivri Yoğurthaneleri”ni anlatıyor.Edhem Eldem,L’Illustration’un3 Temmuz 1909 tarihli sayısından “Türkiye’de Havacılık” başlıklı makaleyiaktarıyor.Emel Seyhan “OsmanlıBasınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.

İlgiliKişi:

EsraŞavkın

MarjinalPorterNovelli

0212219 29 71/ 0537 858 85 49

[emailprotected]

www.tarihvakfi.org.tr 12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalıolarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplumörgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarındanoluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal tarihialanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilikkuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınlarıile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesindeönemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi içinwww.tarihvakfi.org.tradresini ziyaretedebilirsiniz.

Stok kodu: TT.3286 Kategoriler: ,

Ağırlık 0.3 kg