DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:285

Eylül 2017

Stokta

BASIN BÜLTENİ

Toplumsal Tarih dergisinin 285. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih Eylül2017 sayısında Evren Dayar’ın “Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ve Antalya” başlıklıyazısını kapağa taşıyor.

EvrenDayar, 30 Ocak 1923’te Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan nüfusmübadelesi neticesinde Antalya’ya göç eden mübadilleri, onların gerek yenicoğrafya gerek yerleşik halk çerçevesinde yaşadığı sorunları ve tüm buetkileşimin kentin demografik yapısında yarattığı dönüşümü aktarıyor.

Zafer Toprak,“Türkiye’de Müstehcen Avam Edebiyatı (1908-1928)” başlıklı yazısıyla, Meşrutiyet’tenCumhuriyet’e bir toplumsal dönüşümü simgeleyen müstehcen avam edebiyatını,örnekleriyle aktarıyor.

Murat Koraltürk,“Bir Fransız Vapur Kumpanyası: Messageries Maritimes ve Karpostalları” başlıklıyazısında, denizcilik tarihinde önemli bir aktör olan Messageries MaritimesKumpanyası’nın öyküsüne, koleksiyon değeri olan kartpostal, broşür ve posterlereşliğinde yer veriyor.

MehmetPerinçek, Nâzım Hikmet’in 1951 yılındaki Berlin ziyaretini ve bu ziyarete dairgizli raporları, mektupları ve bilinmeyen yazıları “Gizli Raporlar,Yayımlanmamış Yazılar ve Mektuplar: Nâzım Hikmet Berlin’de” başlıklı yazısıyla ilk kez okurla buluşturuyor.

OzanKuyumcuoğlu, 19. yüzyıl Osmanlı’sında Türkçülük akımının önemli isimlerindenbiri olan Yusuf Akçura’nın Suriye ve Filistin seyahatine, bu seyahate dairgörüşlerine ve Osmanlı’nın Arap siyasetine ilişkin fikirlerine “Bir TürkçününArap Topraklarına Bakışı: Yusuf Akçura’nın Suriye ve Filistin Seyahati Üzerine”başlıklı yazısında yer veriyor.

CevahirKayam, “Millî Mücadele Üzerine Dört Rapor” başlıklı yazısında millî mücadeledöneminde müttefik devletler tarafından kurulan komisyonlarca hazırlananraporlar ile ABD Başkanı Wilson’un görevlendirdiği General Hardbord’unhazırladığı raporların çevirilerini içerenDörtRaporadlı kitabı inceliyor.

Zerrin İren Boynudelik, Emine Önel Kurt ve ÇağlaOrmanlar Ok, “Resimde Kılık Kıyafet” dizisinde bu ay “Kudretli Kadınlar NasılGiyinirdi?” başlığı ile kendi dönemlerinde ikon haline gelmiş üç önemli kadınTeodora, I. Elizabeth ve Marie Antoinette’in kıyafetleri üzerinden Avruparesminde kılık, kıyafet ve güç konusunu aktarıyor.

ArkeologlarDerneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” dizisinde bu ayFatma Füsun Özkaraman, Şeyda Arslan ve Selin Uğur Akçura’nın “Sunullah EfendiTürbesi” başlıklı yazısı aktarılıyor.Edhem Eldem,L’Illustration’un19 Haziran 1909 tarihli sayısından “İstanbul’da Dinî Özgürlük” başlıklımakaleyi aktarıyor.Emel Seyhan“Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devamediyor.

İlgiliKişi:

EsraŞavkın

MarjinalPorterNovelli

0212219 29 71/ 0537 858 85 49

[emailprotected]

www.tarihvakfi.org.tr 12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışmadalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir siviltoplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularınınkatkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik vetoplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim,yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler vekonusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilinciningelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili dahaayrıntılı bilgi içinwww.tarihvakfi.org.tradresini ziyaret edebilirsiniz.

Stok kodu: TT.3285 Kategoriler: ,

Ağırlık 0.3 kg