DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:284

Ağustos 2017

Stokta

BASIN BÜLTENİ

Toplumsal Tarih dergisinin 284. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih Ağustos2017 sayısında Ümit Kurt’un “Antep’in Gayri Resmî Tarihi” başlıklı yazısınıkapağa taşıyor.

ÜmitKurt, milliyetçiliğin ve düşman yaratma zihniyetinin muhatabı olan ErmenilerinAntep’teki kaderine ayna tutuyor; resmî anlatıyı eleştirel bir okumaya tabitutuyor.

MustafaH. Sayar, Roma imparatoru Marcus Ulpius Traianus’u “Ölümünün 1900. Yılında MarcusUlpius Traianus” başlıklı yazısıyla anıyor.

GönülPaçacı, bu yıl 100. kuruluş yılı kutlanan ülkemizin ilk resmî müzik okuluDarülelhan’ın kuruluşunu ve yapısını, dönemin şartları ve tartışmalarıçerçevesinde “Darülelhan, Uzun Hikâye…” başlıklı yazısında aktarıyor.

MehmetPerinçek, “Nâzım Hikmet Kendi Piyeslerini Anlatıyor: ‘Fatma, Ali ve Diğerleri’,‘İnek’ ve ‘Prag Saat Kulesi’” başlıklı yazısında, edebiyattan resme, mimaridentiyatroya kadar birçok farklı alanla ilgilenmiş olan Nâzım’ın yazdığı oyunlara,oyunlarla ilgili yorumlarına ve ilk kez yayımlanan konuşmasına yer veriyor.

Murat Turan,Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinin önemli bürokratlarından Şükrü Kaya’nınözel kitap koleksiyonunu, “Bir Cumhuriyet Bürokratının Entelektüel Birikimi:Tek Parti Dönemi Dahiliye Vekili Şükrü Kaya’nın Kitaplığı” başlıklı yazısıylatanıtıyor.

AkınKiren, “İmparatorluğun Son Yıllarında İstanbul’da İranlılar ve Valide Han”başlıklı yazısında, 19. yüzyılda Osmanlı topraklarında ve özellikle başkentteOsmanlı halkı ve idarecileriyle kaynaşan İranlıları ve onların ticarifaaliyetlerini gerçekleştirdiği Valide Han ve çevresini aktarıyor.

ÇağdaşGörücü, 1946 seçimlerinde CHP’den milletvekili adayı olan Kaludi Laskari’nin buseçimler hakkında Parti Genel Sekreterliği’ne sunduğu raporu “CHP MilletvekiliAdayı Kaludi Laskari’nin 1946 Genel Seçimleri Raporu” başlıklı yazısıylaaktarıyor.

BarışBüyükokutan, içinde bulunduğumuz zamanın tarihini popülizm tartışmalarıetrafında, Boğaziçi Üniversitesi’nde beş yıl önce yaşanan işgali, “‘OccupyGezi’nin Küçük Çaplı Provası’ Beş Yıl Sonra Starbucks İşgali” başlıklıyazısıyla aktarıyor.

CanKıvılcımlı, İmge Yayınları’ndanBir EskiCumhuriyet İçinadıyla bir nehir söyleşi biçiminde çıkan kitabı “AliSirmen’in Anıları” başlıklı yazısıyla tanıtıyor.

Zerrin İren Boynudelik, Emine Önel Kurt ve ÇağlaOrmanlar Ok, “Resimde Kılık Kıyafet” dizisinde bu ay “Göz Kamaştıran Kudret”başlığı ile gücü görselleştirmeye aracılık eden sanat tarihi örneklerinden yolaçıkarak, erkek muktedirlerin kılık kıyafetlerine bakıyor.

ArkeologlarDerneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” dizisindeEuphemia Kilisesi, Engin Akyürek ve Deniz Aslan’ın yazılarıyla “Azize EuphemiaKilisesi ve Akıbeti” başlığı altında aktarılıyor.Edhem Eldem,L’Illustration’un24 Şubat 1912 tarihli sayısından “İstanbul’da Tesettür Şıklığı” başlıklımakaleyi aktarıyor.Emel Seyhan“Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devamediyor.

İlgiliKişi:

EsraŞavkın

MarjinalPorter Novelli

0212219 29 71/ 0537 858 85 49

[emailprotected]

www.tarihvakfi.org.tr 12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışmadalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir siviltoplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularınınkatkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik vetoplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim,yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler vekonusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilinciningelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili dahaayrıntılı bilgi içinwww.tarihvakfi.org.tradresini ziyaret edebilirsiniz.

Stok kodu: TT.3284 Kategoriler: ,

Ağırlık 0.3 kg