DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:282

Haziran 2017

Stokta

BASIN BÜLTENİ

Toplumsal Tarih dergisinin 282. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih Haziran2017 sayısında Nuran Tezcan’ın “17. Yüzyılda Afrika’da Bir ‘Beyaz Âdem’: EvliyaÇelebi” başlıklı yazısını kapağa taşıyor.

Nuran Tezcan, Evliya Çelebi’nin Afrika yolculuğunda karşılaştığıinsanları, yaşadığı olayları ve bu coğrafyaya dair gözlemlerini anlatıyor.

Zafer Toprak, geçen sayımızda da ele aldığı erken Cumhuriyet’teçocuk ölümleri konusuna bu kez “ıskat-ı cenin”, yani kürtaj yoluyla ölümlercephesinden bakıyor.Cemal Can Tarımcıoğlu, Birinci Dünya Savaşı’nda çarpışmışOsmanlı askerlerinin hatıraları ve günlüklerindeki notlardan, askerlerin açlık,susuzluk ve doğa şartlarıyla mücadelesi hakkındaki anlatıları aktarıyor.MehmetPerinçek, Nâzım Hikmet’i büyük etki yaratan “Kız Çocuğu” adlı şiirini merkezealarak anıyor ve bu şiir duyulduktan sonra, dört Japon kadının şaire gönderdiğimektupları aktarıyor.Selim Sezer, İttihatçılar ve Araplararasındaki ilişkileri Nisan 1910’da yayımlananLe TempsveTaningazeteleriarasında yaşanmış bir polemik üzerinden inceliyor.

Tuna Başıbek, muhacirlerin 19. yüzyıl sonundaAnadolu ve Arap vilayetlerine yerleştirilmesi konusunda birbirinden bağımsızhikâyeleri konu ediniyor ve imparatorlukların nüfus politikaları eliyleyerlerinden edilen sıradan insanlara odaklanıyor.ÖmerFaruk Metin ise makalesinde, 1970 yılında İstanbul’un Sağmalcılar semtinde ikibinden fazla kişinin hastalandığı ve 52 kişinin ölümüne sebep olan El-Tor tipikolera hastalığının sebeplerini ve gelişimlerini inceleyerek, alınan önlemlerinve tedbirsizliklerin boyutlarını sorguluyor.

Bu sayımızda Zerrin İren Boynudelik, Emine Önel Kurt ve ÇağlaOrmanlar Ok tarafından hazırlanan “Avrupa Resminde Kılık Kıyafet” başlıklı yenibir yazı dizisi başlıyor. Avrupa resimsanatından örneklerde kıyafet renkleri, malzemeleri, üretim biçimleri, süslemeayrıntıları üzerinden incelenecek.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “GözdenKaçanlar” dizisi, Görkem Kurt Tunalı’nın Vlora Han ile ilgili yazısıyla devamediyor.Edhem Eldem,L’Illustration’un 11 Ağustos 1900tarihli sayısından, “1900 Paris Sergisi” başlıklı makaleyi aktarıyor.Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay”ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.Güncelsayfalarımızda Berat Seçkin Demirok, 11 Mayıs’ta Orient-Institut’tagerçekleşen“Osmanlı İmparatorluğu’nda Avrupalı Mülteciler” başlıklı etkinliği ve BoğaziçiÜniversitesi’nde John Freely için gerçekleşen anma törenini aktarıyor. PürenMutlutürkMeral, Prof. Dr. Fatmagül Berktay’ın siyaset bilimi öğrencileri ileyaptığı son dersi özetliyor.

İlgili Kişi:

Esra Şavkın

MarjinalPorterNovelli

0212 219 29 71/ 0537 858 85 49

[emailprotected]

www.tarihvakfi.org.tr 12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalıolarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplumörgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarındanoluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal tarihialanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilikkuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınlarıile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesindeönemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi içinwww.tarihvakfi.org.tradresini ziyaretedebilirsiniz.

Stok kodu: TT.3282 Kategoriler: ,

Ağırlık 0.3 kg