DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:281

60.00 TL

Stokta

ISBN: 9771300702598

Toplumsal Tarih dergisinin 281. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih Mayıs 2017 tarihli 281.sayısında, Zafer Toprak’ın “ErkenCumhuriyet, Nüfus Sorunu ve Çocuk Ölümleri” başlıklı yazısını kapağataşıyor.

Zafer Toprak, Türkiye’de Cumhuriyet’in ilk yıllarında nüfusmeselesi ve çocuk ölümleri üzerinde duruyor; çok yüksek oranları bulan çocukölümlerinin önüne geçilmesi için girişilen arayışı aktarıyor.

Mehmet Ö. Alkan, 27 Mayıs darbesinin ardından Milli BirlikKomitesi’nin denetiminde hazırlanan propaganda filmlerini tanıtıyor. SacitKutlu, Boğaziçi âşığı bir Fransız Osmanlı paşası olan Mişel Paşa’nınyaşamöyküsünü ve inşa ettiği Galata Rıhtımı’nın o günlerden bugünlereserüvenini aktarıyor. Murat Koraltürk, bir deniz şehri olan İstanbul’un şehiriçiulaşımında tramvay ve otobüslerin vapurlarla rekabetinin altını çiziyor.

ÖzgürBalkılıç, 1969 Ağustos’unda Türk Demir Döküm fabrikasının işçiler tarafındanaltı gün boyunca işgal edilmesine nasıl bir süreçten gelindiğini anlatıyor.Mehmet Perinçek, Nâzım Hikmet’in 1958 yılında yaptığı Orta Asya seyahatineilişkin izlenimlerini bizzat şairin kaleme aldığı makaleler eşliğinde okurlabuluşturuyor.

Arda Odabaşı, Osmanlı/Türk sinemasında ilk kurmaca filmler ve bufilmlerle ilgili olarak dönemin basınında yer alan eleştirileri aktarıyor. Bülent Bilmez, Tanıl Bora’nın İletişimYayınları tarafından yayımlananCerayanlaradlı kitabını mercek altına alıyor.

ArkeologlarDerneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” dizisi,Kaan Sağ’ın Bukoleon Sahil Sarayı ile ilgiliyazısıyla devam ediyor.Edhem Eldem,L’Illustration’un9 Eylül 1922 tarihli sayısından, “Kurtuluş Savaşının Son Safhası” başlıklımakaleyi aktarıyor.Emel Seyhan“Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devamediyor.Güncel sayfalarımızdaBerat Seçkin Demirok, Doç.Dr. Haluk Çetinkaya’nın, kazı başkanlığını yaptığı,Türkiye’nin Avrupa’daki ilk arkeolojik kazısı Ulpiana Antik Kenti kazısıylailgili sunumunu özetliyor. BÜ Tarih Bölümü öğrencilerinden Deniz Uyar ve OrhunYalçın, öğretim görevlisi Noémi-Levy-Aksu’nun üniversiteden uzaklaştırılmasıüzerine “Tarihin Nöbeti” adı altında başlatılan etkinlikleri duyuruyor.

İlgiliKişi:

EsraŞavkın

MarjinalPorterNovelli

0212219 29 71/ 0537 858 85 49

[emailprotected]

www.tarihvakfi.org.tr 12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışmadalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir siviltoplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularınınkatkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik vetoplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim,yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler vekonusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilinciningelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili dahaayrıntılı bilgi içinwww.tarihvakfi.org.tradresini ziyaret edebilirsiniz.

Yayım Tarihi: Mart-2021
Stok kodu: TT.3281 Kategoriler: ,