DükkanDergilerToplumsal TarihToplumsal Tarih Sayı:279

60.00 TL

Stokta

ISBN: 9771300702598

Toplumsal Tarih dergisinin 279. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih Mart 2017 tarihli 279. sayısında, üniversitelerde yaşanan tasfiyeleri bugündengeçmişe bakarak değerlendiriyor.

Son dönemde üniversitelerde gündeme gelen tasfiyeleri Taner Timur, Füsun Üstel, Mehmet Ö. Alkan, Hülya Dinçer ve Görkem Doğan, bir yuvarlak masa toplantısında tartışıyor; masanın etrafında, mevcut tablo ve kişisel deneyimler paylaşılıyor.

Mart sayısının toplumsal cinsiyet konulu yazılarında Abdülmecit Mutaf, kadınlar ile erkekler arasında her dönemin meselesi olan ayrımcılığı Osmanlı döneminde suç ve ceza etrafında inceliyor; devletin, kolluk kuvvetlerinin ve mahallelinin kadınlara nasıl önyargıyla yaklaştığına bakıyor. Hanife Ulu, I. Dünya Savaşı sırasında toplumsal rolleri dönüşen kadınların hükümetle doğrudan iletişim kurduğu telgraflardan örnekler sunuyor. Neşe Gurallar, Mualla EyüboğluAnhegger’in kimliğinde, yaşamını toplumsal sorumluluk bilinciyle sürdürmüş olan bir kadın mimarı tanıtıyor.

I. Dünya Savaşı’na ilişkin sayfalarda Sacit Kutlu ve Bilge Karbi, Viyana’dan askeri destek amacıyla Kafkasya Cephesi’ne gönderilen kayak ekibinin bölgedekifarklı faaliyetlerini anlatıyor. Cemal Can Tarımcıoğlu savaşın bir başka yüzüne, askerlerin kendi aralarında ilan ettiği ateşkes vakitlerine hatıralarve mektuplar eşliğinde ışık tutuyor.

Yüksel Özgen, İttihad ve Terakki Cemiyeti’nin önemli karakteri İshak Sükûti’nin biyografisine, Arnavutluk Devlet Arşivi’nden edindiği ve ilk kez yayımlananmektuplar aracılığıyla katkıda bulunuyor. Evren Dayar, 19. yüzyıl sonunda Antalya’da iskân edilen Girit göçmenlerinin kentte karşı karşıya kaldığı sorunları, yerliler ile göçmenler arasında yaşanan çatışmaları anlatıyor.Çağdaş Görücü, laiklik konusunda CHP içinde 1950’lerde yaşanan görüş ayrılıklarını mercek altına alıyor.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” dizisi, Ayşe Ercan’ın Şeyh Süleyman Mescidi hakkındaki yazısıyla devam ediyor. Edhem Eldem,L’Illustration’un 20 Mart 1920 tarihli nüshasından, Kardinal Dubois’nın Galatasaray Lisesi’ni ziyaretini anlatan makaleyiaktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.

İlgili Kişi:

Esra Şavkın

Marjinal Porter Novelli

0212 219 29 71/ 0537 858 85 49

[emailprotected]

www.tarihvakfi.org.tr 12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışmadalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularınınkatkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim,yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilinciningelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi içinwww.tarihvakfi.org.tradresini ziyaret edebilirsiniz.

Yayım Tarihi: Mart-2021
Stok kodu: TT.3279 Kategoriler: ,